Etter å ha lest mandagens kronikk «Utdanningen for å bli digital markedsfører har noen vesentlige mangler», mener jeg at artikkelen har noen vesentlige mangler som må oppklares.
Kristian L. Thomassen spesifiserer ikke hvilken utdanning han viser til når han kritiserer utdanning innen digital markedsføring. Da vi startet bachelor i Digital Markedsføring på det som da het Westerdals Oslo ACT, var det eneste bachelor av sitt slag, men det er det ikke lenger. Nå finnes det et spenn fra mer teoretiske til mer praktiske studier som vårt, og i tillegg finnes selvfølgelig fagskolestudier og mange kurs. Av komplette utdanninger er nok fagskolestudier de som er mest verktøyorientert.
Som studieprogramleder på Bachelor i Digital Markedsføring på Høyskolen Kristiania kan jeg kun svare for høyere utdanning og vårt studieprogram som jeg har vært med å utvikle siden 2017. Men jeg har et ankepunkt til kronikken som jeg mener gjelder all utdanning innen faget: Det er ikke mulig å bli ferdig utlært innen et så dynamisk fagfelt som digital markedsføring. Det er tre hovedgrunner til dette:
- Fagfeltet utvikler seg så raskt at det alltid er noe nytt å lære, nye måter å gjøre ting på. Tre stikkord fra de tre siste årene, som tilsvarer en fulltidsbachelor - GDPR, informasjonskapsler og AI.
- Verktøyene endrer seg så raskt at de ikke nødvendigvis er like når studenten starter studiene som når hen kommer ut. Google Analytics Universal til Google Analytics 4 ga en totalendring over ett år, for eksempel. Fjerning av informasjonskapsler har dessuten endret det dataene forteller oss.
- Programvareferdighetene er ferskvare – hvis en markedsfører ikke jobber med dem daglig i ekte kontoer vil hen ikke henge med. Alle digitalmarkedsførere bruker ikke de samme verktøyene, så det er umulig for studentene å jobbe kontinuerlig med verktøy før de vet hvilke de skal bruke i den rollen de velger.
Så hvordan kan vi da gi studentene utdannelsen de trenger? På et bachelorstudium, som skal gi studenten mer enn sin første jobb er det en balansegang. Men vår praktiske tilnærming er enkel.
Vi introduserer studentene for verktøyene i alle vesentlige kategorier og hvor og hvordan de kan fordype seg videre i dem på egenhånd. De har full tilgang til fullversjon av Adobesuiten, og Office selvfølgelig, gjennom hele studiet, og de bruker verktøy som Google Analytics, Annonseverktøy, Wordpress, Hotjar, Mindmeister, Miro, Keyword Finder og Trello, for å nevne noen.
Vi gir dem teoretiske knagger og rammeverk å henge verktøyene på, for uten kunnskap om god digital markedsføring og prinsippene bak, kan hvem som helst lære seg verktøyene uten at det gir god markedsføring. Knaggene er alt fra oppdaterte versjoner av klassiske teoretiske modeller til et helt emne i kreativ prosessledelse.
Vi gir dem broen ut i arbeidslivet med fulltids praksis i siste semester der studentene får koblet alt sammen, og hvor de oppdager og viser hvor fort de bygger videre på det de lærer i praksis. De rapporterer tilbake hvilke emner de hadde mest bruke for til den rollen de hadde. Det både viser at de kobler liv og lære samtidig som de gir oss verdifull innsikt til kontinuerlig oppdatering av programmet. Mange har tatt både tre og fire sertifiseringer i praksisplassens verktøy på de 5-6 ukene de er i praksis, som SEM-Rush, Hubspot og Google Ads.
Slik har vi jobbet med studieprogrammet helt siden første kull gikk ut i 2018.
Vårt mål med studieprogrammet er å gjøre studentene nysgjerrige og modige så de får lyst å finne ut mer. Digital markedsføring utvikler seg kontinuerlig, så det må også studentene fortsette å gjøre.
Funker det? Solid Media introduserte denne uken sin ferske SEO-tekniker Sander Liland, som gikk ut nå i mai, hvor de skriver om hans lidenskap for å fordype seg i søkemotoroptimalisering og nye prompts til ChatGPT. Han er ikke alene i årets kull om å allerede ha landet en jobb til tross for et strammere marked. Flere har allerede takket ja til jobb der de hadde praksisplass også, så de må ha gjort et godt inntrykk. Try har hatt flere kull av våre studenter i praksis som de så har ansatt før de er ferdig utdannede. Det samme har s360, for å nevne noen.
Men ingen har så langt vært i praksis i Falk Media. Kanskje Kristian rett og slett har snakket med feil studenter? For en realistisk søkesituasjon må studentene på Bachelor i Digital Markedsføring søke og skaffe seg praksisplass selv, men jeg tipser dem om alle kvalifiserte praksisplasser jeg får vite om. Det er bare å ta kontakt, Kristian.
Kommentér