Mandag skriver næringslivsavisen E24 at Hval-sjef Rune Forsberg, forrige uke sendte inn en klage til Konkurransetilsynet. Den daglige lederen i Hval Sjokoladefabrikk mener Orkla-eide Nidars «Spragleknas» er en kopi av Hvals bestselger i smågodthylla «Fargeplett».

Nidars Spragleknas er firkantet med fargerike sjokoladelinser, mens Hvals Fargeplett er runde med fargerike sjokoladelinser.

Kommunikasjonsdirektør i Orkla Confectionary & Snacks, er kun kjent med Hval-sjefens påstander gjennom media.

- Vi har ikke mottatt en klage vi kan ta stilling til, og vi kjenner oss heller ikke igjen i påstanden fra Hval-sjefen, sier Elisabeth Aandstad Ekheim til Kampanje.

Hun er ikke kjent med saken utenom det som kommer frem i E24s artikkel.

- Som sagt har vi ikke mottatt noen klage, og vi kan heller ikke se at vår Spragleknas krenker Hvals rettigheter på noen måte, legger Ekheim til.

- Hvor frekke går det an å være?
Denne våren har Ekheim og Nidar kjempet med nebb og klør mot Freia-eide Mondelez etter at sistnevnt relanserte Boble Melkesjokolade i en emballasje Orkla mente var en blåkopi av deres Stratos-emballasje.

Les mer: Knusende dom i sjokoladestrid - Freia må trekke Boble fra markedet

Dette er ikke første gang Hval-sjef Forsberg anklager en produsent for kopiering av Fargeplett. Sjokoladebiten ble lansert i 2002 og designet ble registrert i Patentstyret i 2004. Året etter lanserte Brynhild et lignende produkt, men endret fasong fra rundt til firkantet etter at Hval Sjokoladefabrikk påpekte likheten. Sistnevnte gikk likeve til søksmål og ble tilkjent erstatning i Borgarting lagmannsrett i 2008.

Nå hevder Hval-sjefen til E24 at det er to grunner til at han igjen fyrer seg opp over kopiering av Fargeplett, og gjør det klart at Stratos-dommen er den ene årsaken. Orkla gikk som kjent seirende ut av sjokoladestriden mellom Stratos og Boble i juni, selv om dommen ennå ikke er rettskraftig.

- Nidar kan ikke ha noen regler som gjelder for seg selv, mens de kopierer andre på samme måte. Så nå får det søren meg være nok. Hvor frekke går det an å være? spør Forsberg, til E24.

- Et perfekt eksempel
Den andre grunnen er basert på at Hval ble kastet ut av Coops smågodthyller da Candyking ble leverandør tilbake i 2015. Og Forsberg hevder at Konkurransetilsynet har uttrykt at de ønsker å se nærmere på konkurransen og maktkonsentrasjonen i dagligvarebransjen.

- Dette er et perfekt eksempel på en liten aktør som blir dyttet bort av de store, mener Forsberg.

Coop ønsker ikke å kommentere saken i E24, og opplyser at de avventer Konkurransetilsynets behandling av klagen fra Hval Skoladefabrikk.