I 2022 fikk Kreftforeningen og Ung kreft registrert slagordet «fuck cancer» som et varemerke av Patenstyret, men etter at en smykkedesigner protesterte ble avtalen opphevet.

Det var NRK som først meldte nyheten.

Foreningene ønsket fortsatt enerett på slagordet og tok derfor saken til retten, der de til slutt tapte i slutten av juni.

- Vi har brukt slagordet siden 2016 og føler at vi har jobbet hardt for å innarbeidet slagordet som et varemerke. Og derfor synes vi det var veldig overraskende, men også trist at vi fikk avslag, sier daglig leder i Ung kreft, Annika Fallsen Huthala, til Kampanje.

Totalt må foreningene ut med saksomkostninger til 92.500 kroner. 

- Overskuddet fra salget av disse fuck cancer-armbåndene går til kreftforskning og arbeid for unge som er berørt av kreft, forklarer Huthala.

I 2023 var overskuddet på 1,8 millioner kroner til hver av foreningene.

- For oss er salgsinntektene en av våre viktigste inntekstkilder for å hjelpe unge mennesker som blir berørt og bidra i krreftforskningen.

I dommen kommer det frem at både Patentstyret og Klagenemda for industrielle rettigheter (KFIR) mener slagordet ikke har særpreg, noe som kreves for å få et varemerke registrert.

- Her mener Oslo tingrett, i likhet med Patentstyret og vår klageinstans, at her vil man bare tenke at det er et kamprop, sier Knut Andreas Bostad, til NRK.

Han er seksjonssjef for design og varemerke hos Patentstyret.

- Det synes jo vi er litt rart ettersom vi har jobbet med å innarbeide slagordet siden vi tok det i bruk tilbake i 2016, sier Huthala til Kampanje.

- Fuck cancer er registrerte varemerker hos våre naboer i Sverige og Danmark. Flere bruker slagordet for å støtte kreftsaken og foreningene ønsker varemerkeordningen for å sikre salgsinntekter som brukes til kreftforskning.

Ung kreft-lederenopplyser om at de vil vurdere om saken skal ankes over sommeren.