Ifølge «The Nordic CMO Survey», utarbeidet av Synlighet, sitter kun 60 prosent av norske markedssjefer i ledergruppen i sine selskaper. Dette tallet burde virkelig være en øyeåpner for de resterende 40 prosentene.

Rask endring og økende konkurranse er normalen, og markedsføring har blitt mer enn bare et verktøy for å fremme produkter og tjenester. Det er en sentral driver for forretningsutvikling og innovasjon. Det at markedssjefer ikke er en fast del av ledergruppen i 40 prosent av norske selskaper, kan føre til manglende samspill mellom markedsaktiviteter og overordnet strategisk retning - noe som åpenbart er uheldig.

Dette tallet overrasker meg egentlig ikke - men det bekymrer meg – og her er grunnene.

Strategisk integrering 
Markedsføringsledere bringer uvurderlig innsikt til bordet – fra kundeatferd til teknologiske trender. Denne innsikten, hentet fra dataanalyse og kunnskap om markedet, er avgjørende for å forme og tilpasse selskapets forretningsstrategi. Når markedssjefer ikke er del av ledergruppen, taper selskapet muligheten til å utnytte den verdifulle innsikten de sitter på i strategiske beslutninger. Dette kan føre til at selskapets mål og strategier ikke stemmer godt overens med markeds-realitetene.

Innovasjon og vekst
Denne isoleringen av markedsføring fra selskapets kjernebeslutninger kan også hemme innovasjon og vekst. Bedrifter som ikke inkluderer sine markedsføringsledere i toppledelsen risikerer å overse viktige innsikter som kunne lede til innovasjon og styrket konkurranseevne. Markedsførere har ofte fingeren på pulsen når det gjelder forbrukertrender og kan foreslå nye produkter eller markeder som kan løfte virksomheten til nye høyder.

Digital transformasjon
I tillegg er digital transformasjon en av de mest presserende utfordringene for moderne selskaper, og markedsføringsledere spiller en sentral rolle i å drive denne prosessen fremover. Integrering av digital strategi med forretningsstrategien er avgjørende, og her kan markedsføringsledere tilby både teknisk ekspertise og forståelse for digital kundeadferd. Uten deres stemme i ledelsen kan selskaper slite med å tilpasse seg digitaliseringens tidsalder effektivt.

Kunnskapsgap i digital markedsføring?
Vi kan anta at det eksisterer et betydelig kunnskapsgap når det gjelder digital markedsføring i mange norske selskaper. En studie utført av Deloitte viser at selskaper med høy digital modenhet opplever betydelig høyere vekst enn de med lavere digital modenhet. «Bedrifter som prioriterer digital innovasjon har 45 prosent høyere vekstrate enn de som ikke gjør det,» kan forskningen fortelle oss. Dette understreker ikke bare viktigheten av digital markedsføring, men også sammenhengen mellom digital modenhet og økonomisk vekst (Deloitte Insights, United States).

Til tross for tydelige bevis, er det fortsatt mange ledere som ikke ser denne klare sammenhengen. Denne manglende forståelsen kan føre til treg beslutningstaking, underinvestering i digitale kanaler, og en sakte men sikker avkobling fra moderne forbrukeratferd og teknologiutvikling. Selskaper må derfor ikke bare oppdatere sine digitale strategier, men også integrere markedsføringslederne som sitter på denne viktige kompetansen.

På tide å revurdere?
Markedsføring, herunder digital markedsføring, er ikke lenger bare en støttefunksjon; det er en kritisk driver for innovasjon og vekst. Det er på høy tid at bedrifter re-evaluerer sin organisasjonsstruktur for å sikre at markedsføringsperspektivet ikke bare blir anerkjent, men også fullt integrert i strategisk planlegging og beslutningstaking.

Bedrifter møter nye utfordringer hele tiden, og integrert markedsføringsledelse er helt essensielt slik verden ser ut i dag. Ledere må ikke bare anerkjenne, men aktivt sørge for at markedsføringsperspektivet er en sentral del av deres strategiske beslutninger. Dette er avgjørende for å holde følge med teknologisk og kulturell utvikling, og kan være det som skiller vekst fra stagnasjon. Det er rett og slett nøkkelen til suksess over tid.