Tirsdag morgen ble det klart at Nettavisen og Amedia tar over TV-rettighetene på Spellemannsprisen. Prisen som i fjor fylte 50 år går med det over fra å bli sendt på NRK til å bli sendt på Nettavisens strømmetjeneste og TikTok.

- Det blir ikke en liten Spellemann selv om den ikke går lineært. Det blir fortsatt full trøkk og full galla, sier styreleder i Fono, Erlend Gjerde, som også leder Spellemannsarrangementet.

- Men det er jo litt forskjell på NRK1 en lørdagskveld og strømmetjenesten til Nettavisen?

- Tiden vil vise hvordan det går. Vi vet jo ingenting enda. Siden det er første gangen vi prøver dette, så blir det sikkert ikke helt perfekt, men vi må prøve. Det vi vet nå, er at vi får en helt annet frihet. Det er ikke kritikk til NRK, men et faktum om at kringkastere har flere behov de må dekke. Vi har våre behov, og ved å gi slipp på den lineære sendeflaten, kan vi gjøre som vi selv vil, sier Gjerde.

I år som i fjor er det produksjonsselskapet The Oslo Company som vil stå bak produksjonen.

Les også: Spellemann melder overgang - bryter med NRK og går til Nettavisen

Har Pepsi på laget
Gjerde forteller at det var Spellemann selv som tok kontakt med NRK og fortalte at de i år ville prøve noe nytt. Det skal det være flere grunner til.

- Det ene er det økonomiske aspektet. Ved å ikke være på NRK muliggjøre vi kommersielle samarbeid, som med Pepsi i år, sier Gjerde og fortsetter:

- Med vår kommersielle samarbeidspartner kan vi opprettholde produksjonen på et høyt nivå.

Han forteller at Pepsi vil bli synlig blant annet ved å være avsender av en pris, men at de vil komme nærmere tilbake på avtalen i sin helhet ved et senere tidspunkt.

- Kan ikke være Ole Brum
Gjerde i Fono tror også de vil være i bedre stand til å nå «neste generasjon av musikk» gjennom strømming på Nettavisen og TikTok. 

- Unge seere er ikke lineære seere. De er på TikTok. Vi har et stort fokus på å nå neste generasjon. Vi vil ikke ekskludere noen, men vi kan ikke være Ole Brum i dette tilfelle og beholde NRK, og samtidig få den kommersielle friheten vi ønsker i andre enden. Vi har tatt et valg og er spente på hvordan det går, sier Gjerde.

- Hvordan kom egentlig avtalen i boks?

- Det var en gjensidig forståelse med NRK. Vi sendte en mail til dem og sa vi ville prøve noe annet og fikk til svar at de ønsket oss lykke til. Det er ingen dårlig stemning der.

For de som har vært med en stund vil noen kanskje huske Pepsi berømte slagord Pepsi Generation og deres mange kampanjer på 1980- og 1990-tallet med en rekke kjente artister og kjendiser deriblant Michael Jackson som sang «The choice of the new generation» i en reklamefilm for Pepis. 

Kampanje har forsøkt å få en kommentar fra Pepsi, foreløpig uten hell.

Møter skepsis
At Spellemann melder overgang fra NRK til Amedia har blitt møtt med skepsis av noen. På X melder artist Knut Marius Djupvik at strømming på nett er mange hakk ned fra NRK.  Karpe-manager Silje Borgan skriver følgende i en SMS til NRK.

- For oss som lever av dette, er selvfølgelig mindre musikk i de største mediene negativt.

Underholdningsdirektør i NRK, Charlo Halvorsen, sier i samme NRK-sak at han personlig likte Spellemannprisen godt, men at det er en tid for alt. Han legger til at seertallene på prisen også har gått ned de siste årene.

- Det har ikke vært kjempedårlige tall, men seertall for all lineær-TV i helgene, går ned. Det gjelder også Spellemann.

Fjorårets Spellemann ble sett av 366.000 seere på NRK.

Les også: Spellemann knust av Kompani Lauritzen