Konseptet live shopping har tatt verden med storm og mange kaller det for «fremtidens handel» Den voksende trenden hadde sitt opphav i Kina og der har live shopping allerede en industri verdt 137 milliarder dollar i året.

Etter at Covid satte en brems for fysiske butikker, kan vi se at live shopping har hatt en økende vekst verden over. Det spås faktisk at live shopping kommer til å stå for hele ti til tyve prosent av all global netthandel innen 2026.

Live shopping er en digital direktesending der merkevarer selger produkter gjennom live streams, gjerne med hjelp fra influencere, på digitale plattformer. Ved å holde live shopping får du som annonsør en helt unik mulighet til å kommunisere direkte med publikum via chat, der kunder har mulighet til å stille direkte spørsmål om produktene og hosten kan svare umiddelbart. Dette gir forbrukeren en underholdende shoppingopplevelse, og det er derfor live shopping har blitt så utrolig populært.

Vi kan se at fler og fler norske annonsører har begynt med live shopping og vi har allerede mange suksesshistorier; blant annet da Power solgte for 17 millioner kroner sammen med influencer Oskar Westerlin utenfor Power butikken i Lille Grensen eller da influencer Martine Lunde solgte kjoler for 1,1 millioner kroner på kun ti minutter.

Live shopping passer like godt for store bedrifter som små, og det fungerer like bra for de som selger produkter som tjenester. Målet med en sending kan vel så gjerne være å få kundene til å melde seg på eller booke noe, som å kjøpe et produkt.

Det er det som er så fint med nettopp dette formatet. Så og si alle merkevarer i alle kategorier kan holde live shoppinger - alt fra elektronikk og mobiltelefoni, til mote, hår og skjønnhet, til redskaper og verktøy – man kan til og med selge bil med live shopping.

Når det gjelder publikum ser vi at det er et kvinnelig publikum som dominerer – faktisk opp til 80 prosent. Globalt er seerne hovedsakelig fra Gen Z og Millenials, men i Norge er det god respons fra alle aldre.

Vi har listet opp seks faktorer man bør tenke på når du som annonsør skal planlegge din første Live Shopping:

Planlegging: Det er mange elementer man må ha på plass og en Live Shopping krever mye planlegging. Først og fremst må man vurdere hvilke produkter som skal selges og når. For eksempel kan de dyre sommermånedene juli og august være utfordrende å selge dyre produkter i, og i vintermånedene januar og februar er det kanskje ikke badetøy som står øverst på handlelisten – i Norge vel og merke. I tillegg må man planlegge hvilke supertilbud man skal tilby til kjøperne – for gode tilbud er et must! Videre må man finne en bra location som passer til merkevarens identitet og som fanger seernes oppmerksomhet.

En god idé vil være å knytte seg til et byrå som kan holde i live shoppingen slik at det skal gå mest mulig knirkefritt og sikre at alle elementer er husket på, for eksempel når i sendingen det er viktig å planlegge underholdningsmomenter, som er på typiske tidspunkter det er vanlig at seerne faller av.

Markedsføring: Markedsføring er superviktig! Du som annonsør må bruke ressurser på markedsføring for å tiltrekke publikum. Dette kan være alt fra å ha informasjon på nettside, sende ut nyhetsbrev til kundeklubb, ha nedtelling på Instagram osv. Det kan også være en god idé å informere om sendingen i betalt annonsering på relevante flater

Influensere: For å øke rekkevidden og tiltrekke et større publikum bør man bruke influencere i live shoppingen. Dette gir et mer personlig preg på sendingen tillegg til at influencere har en enorm påvirkningskraft. Det viser seg faktisk at hele åtte av ti personer stoler minst på én eller flere profiler de følger på sosiale medier. Profilen(e) må promotere live shoppingen i sine egne kanaler både før, under og etter sendingen for å få best effekt. Husk å velg en profil med rett publikum og ikke minst en som er vant til å snakke i kamera.

Ta en ekspertrolle: I tillegg til profiler bør man også ha en representant fra merkevaren som co-host for å ta en tydelig ekspertrolle der det trengs. Det er fint å ha en person til stede med faglig tyngde til å svare på spørsmål som kommer fra seerne. Sendingen er live, så det er viktig å være godt forberedt!

Timing: Søndager og mandager er de beste handledagene på nett når det gjelder alle produktkategorier så prøv alltid å inkludere disse dagene i en kampanjeperiode. Hele 70 prosent av salget skjer faktisk etter selve live shoppingen, derfor er det lurt å la tilbudet vare i noen dager etter sendingen. Igjen - husk på markedsføring også etter sendingen.

Utnytt investeringen: Når du som annonsør har brukt ressurser på Live Sending er det viktig å utnytte investeringen. Man kan gjenbruke innholdet fra sendingen og lage ytterligere innhold for eksempel i form av nedklippede uttak til sosiale medier.