Det ene øyeblikket er vi opptatt av bærekraft, og det neste kjøper vi et multifunksjonelt tortillateppe fra Temu til 29,- inkludert frakt.

Er det bare meg som får Temu veldig langt opp i feeden og halsen om dagen? Vi ler av ideen om å pakke oss inn i et tortillateppe, men jeg synes bakteppet her (hehe) er ganske alvorlig. Jeg leser at Alibaba, den største av de styggeste ulvene i sjangeren, skal bli karbonnøytrale innen 2030. Samtidig sendte de ut over 40 millioner pakker på «Singles Day» alene, og nykommeren Temu er allerede oppe i over én million pakker daglig. Altså, enorme mengder med lavkvalitetsvarer (les: søppel) som fraktes over store distanser verden rundt. Det kan vel umulig være bærekraftig?

I tillegg til frakt er det enorme mengder energi som brukes for å drive gigantiske datasentre, for ikke å snakke om ressursene som brukes for å produsere selve produktet. Alt dette for at du skal se ut som en burrito.

Jeg trodde også helt oppriktig at målgruppen her var ganske ung, men det viser seg at det er hovedsakelig «boomers» som er de mest aktive på Temu. Ifølge Bloomberg handlet de på 59 år eller mer over dobbelt så mye som Gen Z i løpet av nettbutikkens første leveår.

Under årets Super Bowl kunne man se ikke mindre enn tre filmer som fortalte deg at du kunne shoppe som en «billionaire», med det catchy refrenget «Uu uu, Temuuu» . Med en estimert pris på sju millioner dollar per spot, er det ingen tvil om at det er store krefter som pusher ideen om å handle tankeløst fra internett.

Temu sier selv at de kompenserer for karbonavtrykket sitt og gjør derfor «sin del for å beskytte planeten». Og ja, mange av disse selskapene har sikkert satt i gang mange bra bærekraftsinitiativer, men jeg ville kanskje funnet på noe annet enn å selge tortillatepper og annet billig søppel hvis jeg var i modus for å redde kloden.

Så, kjøp deg heller et kvalitetsteppe, som kanskje er litt dyrere, men som varer noen tiår.

Eller enda bedre, ta banen opp til Frognerseteren og få shopping-endorfinene gjennom en skitur i stedet.