Aris Theophilakis hevder i gårsdagens innlegg at mangfold i team koster for mye. Men i dagens virkelighet, med en jevn strøm av konkurser og konsolidering i bransjen vår, er det viktigere enn noen gang at vi arbeider for økt mangfold, utvikling og strategier som ikke handler om å følge minste motstands vei.
Det er klart at enfoldige team er mer tilfredse. Det er utrolig behagelig å alltid få sine ideer og tanker bekreftet av dem rundt seg. Hvem vil vel ha friksjon i hverdagen, og kollegaer som utfordrer og er uenige? Selvsagt vil vi helst samarbeide med de vi vet er enige. Det ligger i menneskets natur. Når andre bekrefter våre ideer, føler vi oss smarte og verdifulle. Og vi er programmert til å stille færre spørsmål og å oftere akseptere det som blir sagt av noe som ligner oss selv.
Men med friksjon kommer progresjon. Til tross for at homogene team ofte er tryggere på egne prestasjoner og interaksjoner, er det nok av forskning som viser at spenningen som oppstår i mangfoldige grupper fører til flere fruktbare diskusjoner, bedre problemløsning og bedre avgjørelser, noe også Theophilakis påpeker i sin kommentar.
For der enfoldige team er mer tilfredse, og kanskje bruker mindre tid på å diskutere og mer på å produsere, evner mer mangfoldige arbeidsgrupper å utfordre status quo, og skape noe nytt, uforutsigbart og innovativt. De er bedre på å avsløre og korrigere feil, skape nye ideer og hensynta et bredere spekter av variabler i arbeidet. I tillegg løser de også problemer raskere enn mer heterogene team, ifølge forskere ved London Business School og Ashridge Business School.
Det er forståelig at enfoldige team er mer tilfredse, og at det kan gjøre at de trives bedre på arbeidsplassen. Men dårligere resultat er en høyere kostnad å ta enn ubehaget man står i ved å ha friksjon i teamet. For veier ikke behovet for å levere best mulig løsninger tyngre enn unngå ubehag og diskusjoner på jobben? Det kan hende at det er motstandsdyktigheten vår som må trenes opp om friksjon under problemløsning må fjernes for at vi skal være «happy» på jobb.
Å si at mangfold koster er dermed en enkel konklusjon som ikke kan stå uimotsagt.
Selv om det kan friste, koster det mer å velge minste motstands vei. Noen ganger kan det nemlig lønne seg å ha det litt vondt.
Kommentér