Den årlige 16-dagerskampanjen er en global kampanje mot vold av kvinner. I Norge har FOKUS, Forum for kvinner og utviklingsspørsmål, ledet an i kampanjen siden 1999.

- Årets kampanje handler om digital vold, som utgjør en alvorlig trussel mot kvinners ytringsfrihet. I en tid der det er viktigere enn noensinne å være til stede online for å få gehør, er det skremmende hvor enkelt motstandere kan true kvinner til taushet ved hjelp av digitale verktøy, sier Julie Louise Falck Husum, kommunikasjonsrådgiver i FOKUS.

Hun forteller videre at digital vold blant annet innebærer anonyme trusler, doxxing, deling av personlig informasjon og seksualiserte bilder.

- Problemet vokser i omfang, og det rammer ikke bare offentlige personer. FN rapporterer at 38 prosent av kvinner i verden har opplevd digital vold selv, og hele 85 prosent av kvinner som er på nett har vært vitne til digital vold mot andre kvinner, sier Falck Husum.

I kampanjen bruker FOKUS ekte anonymiserte historier om kvinner som har blitt utsatt for digital vold, blant annet gjennom bruk av «deepfakes» som er en type AI-teknologi. I historiene finner man alt fra politikere som har blitt truet til stillhet, til unge kvinner som har blitt utsatt for digitale seksuelle overgrep.

- Målet er å skape et større fokus og bevisstgjøring rundt problemet, med håp om at blant annet politiet får økt kompetanse og ressurser til å forebygge og bekjempe digital vold mot kvinner og jenter. Det er også helt vesentlig at teknologiselskap og sosiale medier-plattformer må ta mer ansvar, sier konsulent Christian Raae.

Kampanjen markeres gjennom ulike aktiviteter som seminar, stunts, panelsamtaler, filmvisninger, utstilling på Rådhusetplassen og demonstrasjoner. I tillegg fikk kampanjen donert gratis distribusjon fra TV2, JCdecaux, Kamille, ROM123, Maison Interiør.

Kampanjen varer fra 25. november til 10. desember.