Saken blir oppdatert.

Tredje kvartal starter dårlig for reklamemarkedet med en nedgang på 9,4 prosent i Mediebyråforeningens Mediebarometer for oktober. 

- Selv om det er noen lyspunkter, så var markedet litt under forventning i oktober, sett mot en sterk oktobermåned i fjor, sier forhandlingsdirektør Gary Vanderhill i IPG Mediabrands. 

Så langt i år har medieomsetningen som går via mediebyråene blitt redusert med nærmere 433 millioner kroner. Det utgjør en nedgang på 5,3 prosent.

- Det norske markedet ligger bak 2022 så langt i år, på lik linje med flere nordiske og europeiske land. Det blir spennende å se om den normalt høye omsetningen i fjerde kvartal nå kommer i løpet av årets to siste måneder. Med økende fokus på «Black Friday», eller «Black Month», vil det vise seg om omsetningen i større grad har flyttet seg fra oktober til november, sier Gary Vanderhill.

TV-omsetningen har en tilbakegang på 7,6 prosent og er redusert med nærmere 208 millioner kroner sammenlignet med samme periode i fjor.

- TV-seing tar seg, historisk sett, opp etter sommeren, men de siste tre årene har det tatt lenger tid. Selv om flere av høstens programkonsepter leverer godt, er det ikke før november når vintersporten starter, at seingen tar seg opp igjen, sier Vanderhill.

Digitale medier går tilbake med 5 prosent og det utgjør en reduksjon på 174 millioner. 

- Samlede digitale medietall ligger omtrent på markedsgjennomsnittet så langt i år, men det er forventet en forbedring i november. Resultatene kan også være preget av et skifte i andel av «in-housing», og må også ses i sammenheng med lavere etterspørsel og økt kjøpseffektivitet, sier Vanderhill.