Mange markedsførere står nok i et lite dilemma når de skal plassere sine medieinvesteringer. Man har et ansvar for å investere der avkastningen er størst samtidig som man, enten personlig, eller som en del av selskapets verdier har noen føringer som tilsier at man kanskje skulle plassert investeringene i andre mediekanaler. Det er i alle fall noe jeg personlig har «følt på» over tid.
Det er lett å være enig når Atyp på sine nettsider skriver at de heier på redaktørstyrte norske medier - et innlegg jeg forøvrig likte godt å lese og stiller meg bak. Jeg vet at det også er flere annonsører som har et veldig bevisst forhold knyttet til hvilke medier de benytter, ut fra et samfunnsansvarsperspektiv. Det applauderer jeg. At PWC nå har sluttet å annonsere på Meta er et valg som viser handlekraft.
Det er mange hensyn å ta når man skal plassere medieinvesteringer. Jeg er på ingen måte en helgen og det er flere ting som bekymrer meg når jeg ser hvor vi som bransje plasserer investeringene, inkludert egne. I hvor stor grad algoritmene til selskaper som Meta er lovlige er selvsagt et aspekt. Andre er det miljømessige fotavtrykket til ulike medier (inkludert miljøavtrykket knyttet til å produsere innhold til de mediene) og hvilket samfunnsvar mediene selv tar. Det er vel ingen statshemmelighet at eksempelvis Meta og Google har en enorm omsetning i Norge samtidig som de har en «forretningsmodell», som de gjerne kaller det, hvor pengene sluses til lav-/nullskattland. Det er ikke å ta samfunnsansvar.
I tillegg er det uheldig at vi får et fåtall store annonseplattformer vi som annonsører er prisgitte. Vi er nok mer tjent med å ha flere sterke medier både med tanke på mediesamspill og vår forhandlingsposisjon.
For ikke lenge siden hadde vi et samarbeid med et stort norsk mediehus hvor vi «satte de opp imot» annonsering på en ikke navngitt, men trolig for mange åpenbar, plattform/mediekanal. Dessverre viste det seg at avstanden i ROI (avkastning på investering, redn. anm.), på de mål vi hadde, var for stor til at det var forsvarlig å flytte investeringene den gangen.
Markedsføring er tidvis litt som spillteori. Så lenge konkurrenter opprettholder en viss atferd, er kostnaden ved å ta «samfunnsansvarlige» valg dessverre ofte for stor. Man kan ende opp med å ta et valg som gjør at man får redusert konkurransekraft vs. sine konkurrenter.
Å balansere ROI opp mot å ta de verdimessige riktige valgene er ingen lett øvelse. Det er noen fravalg som er åpenbare, men samtidig er det mange som ligger mer i gråsonen.
Jeg heier også på redaktørstyrte norske medier, og medier som tar et samfunnsansvar. Samtidig har jeg et ansvar for å skape forretningsverdi. Av og til går heiingen hånd i hånd med å skape forretningsverdi. Av og til går regnestykket ikke helt opp.
Håpet er imidlertid at jo flere som er denne problemstillingen bevisst, og jo flere som går i forkant og tar modige valg, jo flere vil følge etter. Her er vi avhengige av hverandre, inklusiv de som holder i lov og orden - det regulatoriske.
Kommentér