Det vestlandsbaserte markedsføringsbyrået Wove ble etablert i 2021 av Ørjan Grotle og Camilla Frydenbø, og har siden oppstarten hjulpet kunder som Stand up Norge og Latter, burgerrestauranten Holy Cow og tech-selskapet Wolftech med «å løfte markedsføringen til nye høyder». Nå har gründer-duoen slått seg sammen med utvikleren Nicolai Gjellestad og investeringsselskapet Örn, og etablert et nytt annonseselskap som har fått navnet Lyll.

Lyll skal ifølge pressemeldingen gjøre det enkelt for små og mellomstore annonsører å laste opp, betale og publisere annonser på nettaviser og magasiner. Brukerne kan velge blant mer enn fem tusen redaktørstyrte nettsteder lokalt, nasjonalt og internasjonalt.

 - Du finner hundrevis av norske nettaviser og magasiner, men også tyske Die Welt, BBC.com, spanske El Pais og mange mange flere. Det er så enkelt at «bestemor» fikser det, sier gründer og daglig leder i Lyll, Camilla Frydenbø til Kampanje.

- God start
Hun forteller at de har fått gode tilbakemeldinger så langt.

- Vi har fått en god start. Etter bare seks uker har 50 bedrifter opprettet konto, og halvparten av de som har publisert en kampanje, har allerede kommet tilbake og publisert flere annonser, sier hun.

- Hvorfor trenger annonsørene dere?

- Hvis du vil annonsere både på VG og Budstikka, så må du henvende deg til to mediehus. Skal du også annonsere på TV2, så har du en tredje selger du må prate med. Lyll er raskeste vei til å publisere en annonse på en nettavis eller magasin, samtidig som dette er en kanal som krever lite vedlikehold, sier Frydenbø og legger til: 

- Hvorfor må annonsørene gå via dere? Hvorfor kan de ikke bare gå rett inn på nettavisene for å kjøpe annonseplass der?

- Schibsted, Amedia og de andre publisistene selger sine egne flater. Lyll selger alle sine flater, og optimaliserer på tvers av avisene og magasinene kundene velger. Vi skal ikke konkurrere med mediehusene, men heller gi dem nye inntekter fra kunder som sjeldent eller aldri annonserer hos dem, mener hun.

Vil bidra til sunn medieøkonomi
- Ifølge pressemeldingen virker det som om dere profilerer dere på at dere vil bidra til en sunn medieøkonomi. Hvordan skal dere balansere det perspektivet med å skape gode resultater for annonsørene?

- Det er ingen motsetning i dette. Nettaviser og magasiner er, etter min mening, de beste kanalene for merkevarebygging. Dette er nettsteder som allerede har leseren sin tillit, og det smitter over på merkevaren. Leserne er høyt utdannet og har god inntekt. Dette gjør dem attraktive for bedriftene, sier hun.

- Gir forretningsmodellen deres best effekt for annonsørene?

- Annonsørene er våre kunder, og vi har bygget Lyll for dem. God kommunikasjon fungerer uansett kanal, men du må ha bredde for å få volum. Vi har pratet med mange kunder gjennom årene, og de har lyst å annonsere på nettaviser og magasiner for ikke å være avhengig av Facebook.

- Det har blitt vanskeligere å bruke Facebook de siste årene siden plattformen er i stadig i endring, det tar mye tid å holde seg oppdatert  og det krever nytt innhold hele tiden, mens på en nettavis eller digitalt magasin kan en annonse tikke og gå over flere måneder. Det er en perfekt kanal for travle folk med ambisjoner, mener hun. 

Frydenbø forteller at de ikke kommer til å legge til sosiale kanaler, da brukerne deres ikke ønsker det.

- Annonsørene vil kun ha en enkel tilgang til seriøse nettsteder, der de vet hvem leseren er. Så langt har vi over fem tusen nettsteder i åtte europeisk land, og vi planlegger å utvide med mange nye land det neste året. Det er kun redaktørstyrte nettsteder vi inkluderer, avslutter hun.