Tidligere denne måneden (17. juli) kom Datatilsynet med et midlertidig forbud mot adferdsbasert markedsføring på Facebook og Instagram. Du kan lese det i sin helhet her.
Er ferien nå over, og alle kampanjeplaner for høsten må gjøres om på? Nei, heldigvis. I denne omgang er det Meta dette forbudet retter seg mot, og Meta som må rydde opp – ikke vi markedsførere. Dette bekreftet Datatilsynet ved seksjonssjef Tobias Judin i en dialog vi har hatt. Altså: Meta må rydde opp, og per nå er det ikke noe vi som markedsførere trenger å foreta oss.
Dette er en god presisering av Datatilsynet. Det er utfordrende – hvis ikke umulig – for oss som markedsførere å vite hvilken informasjon Meta har samlet inn via atferdsdata (piksler, geo-lokasjon, atferd inne på Metas kanaler, osv.) versus hvilken data Meta har samlet inn ved at vi brukere legger inn utfyllende info om oss selv i kanalene (navn, alder, kjønn, bosted, yrke, arbeidsplass, utdannin, osv.) – delt for offentligheten.
Jeg leser saken fra Datatilsynet som at dette er det store punktet – og det Meta må trygge både brukere og myndigheter på. For øvrig hadde det vært gull for oss markedsførere å vite mer om kilden til Meta for målrettingsmulighetene. Det kunne hjulpet oss å både ta mer ansvarlige og mer effektive valg for markedsføringen.
Samtidig er det viktigere enn noen gang å bruke hodet. Som markedsførere må vi ha kontroll på at lister vi bruker er samlet inn med riktige samtykker, og hver og en bedrift må ha tatt stilling til hvilket nivå de legger seg på når det gjelder sporing og bruk av markedskanaler. Ta gjerne denne dialogen både med byrået ditt og med en jurist. Men dette er på generelt nivå, og ikke det denne ukas forbud handler om.
Når det gjelder Meta må vi håpe at de raskt tar grep. Det er nærliggende å tro at når det norske Datatilsynet nå gjør alvor av en EU-dom fra i desember i fjor, kan andre lands datatilsyn følge på. Vi trenger et Meta som har tillit både hos myndigheter, brukere og markedsførere. Jeg heier på Meta som en viktig del av markedspakka også i det lange løp.
Kommentér