Det har stormet rundt Freia-eieren Mondelēz de siste dagene etter at flere store aktører som SAS og Elkjøp har valgt å fjerne de norske sjokoladene til Freia. Bakgrunnen er at Freias morselskap Mondelez er svartelistet av Ukraina for å opprettholde sin virksomhet i Russland. Samtidig har Coop Norge bedt om et raskt møte med Vestre og Næringsdepartementet for å få råd om hvordan norske selskaper skal forholde seg til slik svartelisting.
I en pressemelding søndag kveld uttaler nå Mondelez Norge-ledelsen seg for første gang og skriver «at selskapet har merket seg at Coop Norge har bedt om et møte med regjeringen og etterspurt råd og avklaringer for næringslivet.»
Sist uke kunne Kampanje også fortelle at selskapet bak taxfree-utslaget på Gardermoen, Travel Retail Norway, også vurderte hva de skulle gjøre, mens Toppfotball kvinner fryser samarbeidet med Freia.
Les også: Travel Retail Norway og Vy vurderer Freia-stopp
- Komplisert situasjon
I meldingen heter det videre at Mondelēz Norge «hilser en slik dialog velkommen» det selskapet kaller «denne komplisert situasjonen». Selskapet skriver videre at de vil sende et brev til de relevante departementene «for å skissere sine standpunkter, foreslå et møte og tilby eventuell ytterligere informasjon de (regjeringen, red.anm.) måtte ønske.»
– Vi håper og tror at dette gjør at debatten fokuserer på objektive kriterier. Faktum er at internasjonale leverandører som står bak en betydelig del av dagligvarene i Norge fortsatt opprettholder virksomhet i Russland i varierende grad, uten å bryte sanksjoner. Dette må tas i betraktning når vi går videre, sier Chris Callanan, administrerende direktør i Mondelēz Norge og legger til.
– Vi mener offisiell politikk bør baseres på det formelle sanksjonsregimet og eventuelle justeringer av dette i fremtiden, og at all politikk og offisielle retningslinjer bør ta utgangspunkt i objektive kriterier som behandler alle selskaper likt, sier han.
Les også: Ukraina svartelister Freia-eier: - Betaler skatt til den russiske statskassen
- Begrenset russisk virksomhet
I pressemeldingen legger Mondelez Norge vekt på at Freia er en norsk merkevare, produsert på Rodeløkka i Oslo. De skriver videre at «produksjonen ikke foregår i Russland, og at de ikke selger produkter i Norge som er produsert i Russland.»
– Som flere andre selskaper, har vi opprettholdt en begrenset virksomhet i Russland, men vi har avsluttet kapitalinvesteringer og reklame, og vi har hele tiden fordømt den brutale krigen, samtidig som vi har bidratt til å opprettholde matforsyningen gjennom produktene våre, som er langtidsholdbare matvarer for vanlige folk, skriver selskapet videre.
Søndag ble det også klart at opposisjonspartiene Høyre og Venstre har begynt å legge presse på regjeringen i saken. Høyre ber regjeringen komme på banen, mens Venstre mener næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) bør gi et tydelig signal om at han støtter Freia-boikotten.
– Jeg vil utfordre næringsministeren til å si klart og tydelig fra om at han støtter boikotten, og at han berømmer de bedriftene og organisasjonene som nå går foran, sa Venstres næringspolitiske talsperson Alfred Bjørlo til NTB.
Næringsminister Jan Christian Vestre har så langt vært taus i saken, men statssekretær Eivind Vad Petersson (Ap) uttaler søndag kveld til NTB følgende:
– Som myndigheter forholder vi oss til de vedtatte sanksjonene. Uavhengig av sanksjonene må folk, organisasjoner og bedrifter gjøre opp sin egen mening om hva de mener er riktig. Å gjøre egne etiske vurderinger for sin egen drift er bedriftenes eget ansvar, sier han.
Både UD og Næringsdepartementet sier videre at de er åpne for å møte norsk næringsliv til et «dialogmøte om tematikken», heter det fra UD-hold.
Kommentér