Det sies at en krise er en mulighet, men ifølge en studie fra BCG er realiteten at kun 14 prosent av virksomheter kommer styrket ut av en krise. For de som tør å satse, og tar de riktige stegene, kan motgangen gjøre godt. Her er syv grep dere bør ta nå.

1. Sett tydelige markedsføringsmål som understøtter forretningsmålene

Det er forbausende vanlig å ikke sette seg gode, gjennomtenkte mål. Du må derfor starte med å definere klare, tydelige og omforente markedsføringsmål som støtter opp under forretningsmålene. Disse bør deles med dine nærmeste partnere, slik at alle er på samme side når det gjelder hva som er ønskelig å oppnå. Da er alle enige om målet og kan optimalisere i fellesskap. Dette blir enda viktigere fremover når data, digitale løsninger og AI øker i omfang.

2. Personvern i fokus

Forbrukerne blir stadig mer skeptiske til å dele personopplysninger, og de ønsker i større grad å forstå verdien av å gjøre det. En studie fra Google viser at det lønner seg for annonsører å arbeide aktivt og åpent med personvernspørsmål. Tre av fire sier at de foretrekker å handle med varemerker som er ærlige om hvilke data de samler inn og hvorfor. Studien peker også på at dette påvirker lojaliteten. Fire av ti sier at de heller velger andrevalget hvis denne merkevaren tilbyr en mer personvernvennlig brukeropplevelse enn førstevalget. 

Nå som tredjepartscookies er på vei til å forsvinne, bør virksomheten din utvikle en strategi som respekterer personvern, gir individet kontroll over egne data, og samtidig tydeliggjør hva de får i retur. Når en studie fra BCG viser at organisasjoner som jobber aktivt med førstepartsdata i snitt vokser dobbelt så raskt i omsetning og er mer kostnadseffektive, er det ingen tid å miste på dette feltet.

3. Utnytt kraften av flere salgskanaler

Netthandel og fysisk handel blir stadig mer samkjørt. Ifølge Googles egne målinger velger 59 prosent av de som handler i fysiske butikker å søke på nett før de besøker butikken. Samtidig så vokser antallet kanaler som blir brukt før man gjennomfører et kjøp. Derfor er det viktigere enn noen gang å tilby en sømløs opplevelse mellom netthandel og fysisk handel. Din virksomhet er tjent med å påse at det er enkelt, gjenkjennbart og nyttig i alle kanaler. I dag er det forventet av forbrukeren.

Søk etter «åpningstider i butikk» økte globalt i 2022 med over 400 prosent. Handelen i fysiske butikker øker. La de fysiske butikkene bli en konkurransefordel mot globale aktører og rene nettbutikker. Løft frem varene som forbrukeren hyppig søker etter, og sørg for at de finnes tilgjengelig i nærmeste butikk. Teknologien for å få til dette finnes, blant annet har Google en lagersaldo-løsning som vi ser at altfor få benytter seg av.

4. Automatiser markedsføringen

Det viktigste grepet en markedsfører kan gjøre for å konkurrere effektivt, er å automatisere mest mulig av organisasjonens markedsføring. Det gjør det mulig å holde tritt med forbrukernes søk og etterspørsel i sanntid. Globalt benytter 80 prosent av Googles annonsører automatisering for å frigjøre tid til strategi og taktiske grep som krever menneskelig kreativitet.

For deg som ikke benytter AI og automatiseringsløsninger i dag, er det på høy tid å komme i gang. Automatiserte markedsføringskampanjer gir rett budskap, til rett målgruppe, for rett pris, i stor skala. Det gir fornøyde kunder og bedre salg. Her er det riktignok en forutsetning at man benytter relevante data, og en tydelig strategi som understøtter målsetningene. «Bullshit in, bullshit out» gjelder i aller høyeste grad.

Flere av våre kunder benytter egne data fra kundeklubbene sine for å målrette annonsene mot de kundene med høyest livstidsverdi. I tillegg benytter de dataene, på aggregerte nivåer, for å finne liknende grupper av forbrukere som med stor sannsynlighet vil oppleve annonsen som relevant.

5. Invester i merkevaren 

BCGs undersøkelser viser at de som investerer i sine merkevarer i nedgangstider kommer ut på andre siden med en høyere markedsandel. Det krever selvfølgelig kapital og en langsiktig strategi. Her må både investorer og eiere tørre å satse. Samtidig så er det tegn som tyder på at de tradisjonelle virksomhetene nå også øker sin investering i tjenester på nett og dette vil øke trykket i utviklingen. Når andre er aggressive og kjører på, er det vanskelig å stå igjen å se på.

6. Tenk internasjonalt og se mot store markeder

Det finnes få gode grunner til at salget skal stoppe ved landegrensen, særlig når kronekursen er svak. I dag er det mange norske produkter som i aller høyeste grad står seg i internasjonal konkurranse. Norske digitale forretningsløsninger og produkter har en høy takt av digital innovasjon som andre markeder og forbrukere kan nyte godt av. Med et grundig innsiktsarbeid og utnyttelse av tilgjengelige verktøy, som Market Finder, kan virksomheter utforske hvilke land som er mest relevante å gå inn i.

Her har rene e-handelsvirksomheter en tydelig fordel med en skalerbar modell som gjør det relativt enkelt å gå inn i nye markeder. Det er billigere å gjøre gjennom digitale kanaler. Da trenger du ikke etablere et nettverk av fysiske butikker, og du kan ved hjelp av søkemotorer og digitale kanaler finne kunder som er interessert i din kategori og dine produkter.

7. Bruk bærekraft og det grønne skiftet som en drivkraft

Bærekraft er viktig for forbrukerne, og det har betydning for kjøpsbeslutninger. Ifølge Norstat mener 85 prosent av norske forbrukere at bærekraft er viktig når man handler et produkt eller et varemerke. Vi ser at forbrukere bruker stadig mer tid på å søke seg frem til rett produkt som oppfyller kravene, og vi ser at dette leder til atferdsendringer Forbrukere vil gjerne være med å bidra til det grønne skiftet. Når forbruker kan kombinere pris og kvalitet med holdbarhet og bærekraft, blir valget enkelt. 

Ved å ta i bruk disse syv tipsene kan du legge grunnlaget for suksess selv i nedgangstider. Ikke bare sikrer du at salget fortsetter, men du styrker også virksomheten din for fremtiden. Så vær modig, ta sjansen og la motgangen gjøre deg sterk!