Søndag sprakk nyheten om at Johannes Høsflot Klæbo har takket nei til landslaget den kommende sesongen. Han begrunner blant annet valget med en krevende økonomisk situasjon i Skiforbundet. At landslagets desidert største stjerne nå velger å stå utenfor, synes hovedsponsor, Sparebank 1, er en uheldig utvikling.

- Det er ikke en ønsket situasjon, men man må bare respektere de beslutningene som Klæbo har valgt, så er det en gang sånn at vi ikke sponser enkeltpersoner, vi sponser et landslag og forholder oss sånn sett til nye utøvere som kommer inn på det laget, sier sponsoransvarlig i Sparebank 1, Stein Bugge, til Kampanje.

- Fortsatt muligheter for enighet
Han avviser samtidig at dagens avtale med landslaget som løper ut 2025 vil påvirkes av Klæbo-exiten. Sparebank 1 har for øvrig vært tilknyttet landslaget siden 2015. 

- Vi står i avtalen og vil jobbe sammen med landslaget frem til det. Så får vi se i 2025 om det da blir en slutt eller om vi skal fortsette, men det er veldig tidlig å si noe om nå, sier Bugge, før han fortsetter:

- Det er lenge igjen til sesongstart, så det er fortsatt muligheter for Skiforbundet og Klæbo å bli enige, tenker vi.

- Er det en oppfordring?

- Ja, det er det rett og slett. Vi tror fortsatt på den norske landslagsmodellen, og at det er det mest attraktive stedet for en eliteløper i langrenn. Samtidig må den modellen også være dynamisk, og utvikles videre sammen med utøvere.

- Om de ikke kommer til enighet, kan det være aktuelt å tegne en egen avtale med Klæbo?

- Nei, per nå er ikke det aktuelt, svarer Bugge kontant. 

- Må tilpasse virksomheten
Bugge peker samtidig på at de har tatt en aktiv part i at landslagsutøverne skal kunne tegne og fronte egne private avtaler, som blant annet da Johannes Høsflot Klæbo signerte
«monsteravtalen» med Uno-X i 2020. 

- Vi tok en aktiv part der, og det har vært viktig for utøverne mener vi.

Som tidligere nevnt har Klæbo selv oppgitt kostnadsreduksjonene som bakgrunn for avgjørelsen om å forlate landslaget. Bugge peker på at landslaget har merket et økt kostnadsbilde, og han synes det er «bra at de her ser at det må gjøres noe».

- Ikke minst har langrennslandslaget merket det godt med svak norsk krone med mye reising i utenlandsk valuta. Her må egentlig Skiforbundet sørge for at man tilpasser virksomheten sin til hverdagen og virkeligheten vi nå står i. Slik er det for oss alle.

Kampanje har uten hell forsøkt å komme i kontakt med langrennsjef Espen Bjervig. Han sier til NTB at hantror på en god fortsettelse med sine samarbeidspartnere.

- De sponser fellesskapet og laget og ikke enkeltutøvere, sier Bjervig.

Skiforbundet opplyser til Kampanje at da Petter Northug selv tok samme valget om å stå utenfor laget for ti år siden, skal sponsorinntektene til landslaget ha økt til tross for bekymringer omkring sponsorinteresse.

Les også: FIS-sponsor Coop om Klæbos verdenscup-fremtid: - Håper på løsning