Fredag 17. februar lagde DNB en SOME-post, som tok utgangspunktet i den nå slettede posten til influenceren Sophie Elise. Posten var en selfie av henne sammen med en annen influenser som holdt en plastikkpose med noe som tilsynelatende lignet et hvitt pulver. Det spekuleres nå om at det hvite pulveret er narkotika. DNB ønsket å ta tak i dette internettfenomenet og kopierte motivet, men i DNBs bilde har de byttet ut posen med et nøkkelknippe.  

At annonsører tar tak i aktuelle saker som skjer i samfunnet er ikke noe nytt. Når dette blir gjort riktig gir dette ofte annonsøren god og effektiv oppmerksomhet. Kommunikasjonen blir lagt merke til og ofte til en lavere kostnad. Det kreves lavere frekvens og blir ofte husket lengre. Noen av de mest kjente norske annonsene kan nevnes IKEA-reklamen fra 1989, som tuller med saken om møbelhandleren på Jessheim. I 2001 lagde Volkswagen en annonse for å fortelle om sitt navigasjonssystem Eli Hagen burde hatt da hun kjørte ned slottstrappa. Norwegian var raskt ute med annonsen «Brad er single», i 2017, da hans forhold til Angelina Jolie ble slutt. Disse annonsene er briljante, fordi de evner å sette sitt produkt eller tjeneste inn i den aktuelle settingen. Annonsøren forteller kundene fordelen de får ved å velge seg.

Mange annonsører drømmer om å gjøre «real-time-marketing» (kommentere på dagsaktuelle temaer), men det er ofte vanskelig å treffe planken. I dette tilfellet ser ikke DNB engang planken. At DNB lager kommunikasjon basert på Sophie Elises innlegg stusser jeg over. Måten de gjør det på og svarer følgerne sine på er bekymringsverdig.

Hvorfor ønsker bedriften DNB å ta tak i en sak som omhandler narkotika og lage humorkommunikasjon rundt dette? Ønsker de virkelig at merkevaren skal assosieres med det mange oppfatter er dop?

Det kan virke som om DNB synes kokain er mindre farlig og ikke et samfunnsproblem. Sophie Elise har i dag 581.000 følgere. Mange av disse er unge som ser opp til henne og følger det hun gjør. Det er det som ligger i yrket influenser. Hun er en påvirker. At Norges største og viktigste bank ikke ser alvorligheten i dette er merkelig. Dette bekreftes i måten DNB svarer følgerne sine på i kommentarfeltet under DNBs innlegg «…..BSU-sparingen står til og med trygt ved et børs-crack 😉….» er et av svarene fra DNB. «Send over bollen….».

Man får inntrykk av DNB som en useriøs aktør. Kommentarfeltet fylles av positive eller kritiske utsagn om bildet de tuller med. Dialogen omhandler ikke produktet «Boliglån for unge». Kritiske kommentarer til posten blir arrogant avfeid. I VG svarer kommunikasjonsdirektør at de har fått en negativ kommentar eller to. Det kan virke som at DNB har blitt så glad i sitt eget innlegg at de ikke ser eller tar innover seg kritikk. At noen ler av en vits eller en sosiale medier-post, betyr ikke at den er riktig. En bank må ha troverdighet, men her opptrer DNB umodent og uverdig. For mener merkeansvarlig i DNB, med hånden på hjertet, at dette er omdømmemessig riktig for DNB?

Vil du abonnere på nyhetsbrevet til Kampanje og få siste nytt om medier- og kommunikasjonsbransjen? Da kan du klikke her. 

DNB er ikke bare Norges største bank de er også en av Norges største annonsører. De har store ressurser og kommer ofte med gode kommunikasjonskonsepter. Ikke minst tatoveringsfilmen, som er noe av det beste som har blitt produsert i Norges fra det forrige tiåret.

I 2018 roste DNB av Sophie Elise under kampanjen «Ringvirkninger» «Influencere får ofte negativ oppmerksomhet, men visste du at mange bidrar med mye til velferdsstaten vår» Her kan du se Sophie Elises bidrag til samfunnet» kan man lese på DNBs Facebook-konto. Nå velger DNB å snu, og fyrer oppunder denne negative oppmerksomheten og kaster Sophie Elise under bussen.

DNB har også hatt store kampanjer for å løfte opp kvinner både som investorer og grundere med konseptet #huninvesterer. Sophie Elise er en ung kvinnelig grunder, men det bryr ikke DNB seg om nå. Hun skal tas fordi DNB synes det er morsomt.

I flere år har DNB støttet Mental Helse med store pengebeløp og har hatt kampanjer for å vise at de bryr seg om de unge og deres mentale helse. Sophie Elise har flere ganger fortalt at hun sliter med sin mentale helse. Konsernsjef Kjerstin Braathen har tidligere uttalt: «Det er ikke alltid lett å se om folk sliter eller ikke har det bra, og det kan bety mye hvis vi er litt flinkere til å spørre folk om hvordan det går?».

Spurte dere Sophie Elise hvordan det går med henne?