«Vår "kjære" Henry. Lege, drittsekk sønn og kollega. R.I.P. Henry.» Slik lyder «dødsannonsen» fra Viaplay som er på trykk i Aftenposten og VG, og som også er synlig på en rekke utendørsreklamer rundt omkring i landet. Annonsen er laget i samarbeid med JC PRAD og er del av en større markedsføringskampanje for Viaplays nye dramaserie, «R.I.P. Henry», forteller kommunikasjonssjef i Viaplay Group Norge, Fredrik Olimb.

- Vi valgte å ta utgangspunkt i en standard dødsannonse for å skape en effekt, men med en tydelig avsenderlogo og premieredato, sier han. 

- Vårt krav
Ifølge stabssjef i Aftenposten, Morten Andersen  var de opptatt av at annonsen ikke skulle se ut som en reell dødsannonse. 

- Det var vårt krav. Det skal ikke være mulig å forveksle den med en reell dødsannonse, sier han.

- Hvilke grep har dere tatt for å tydeliggjøre at det er en falsk dødsannonse?

- Vi hadde noen krav til at den skal være tydelig merket med Viaplays navn, være av en annen størrelse enn tradisjonelle dødsannonser, og at den ikke skal ligge sammen med reelle dødsannonser. Den er plassert i kultursidene, sier Andersen.

Fredrik Olimb er ikke redd for at annonsen skal bli forvekslet med reelle dødsannonser.

- Jeg tror de fleste vil skjønne konteksten, og forhåpentligvis bli nysgjerrige på en av Viaplays største norske satsinger i 2023. Jeg synes det er et sunnhetstegn at man tenker nytt og annerledes, og tør å snakke om vanskelig tematikk også utenfor serienes univers, sier han. 

-  Ikke banebrytende
Markedsføringsekspert og førstelektor ved Kristiania, Karl-Fredrik Tangen synes ikke annonsen er veldig banebrytende. 

- Det de burde ha gjort er å lage en falsk dødsannonse og smelle den inn med de ekte dødsannonsene. Da hadde folk reagert, mener han. 

Han sier videre at annonsen viser litt av forholdet mellom reklame og kunst. 

- Reklame har et annet anstendighetskrav. Reklame er jo en slags uønsket gjest som presser seg på. Der vi er ute etter noe annet så kommer reklamen. Kunst kan jo også være sånn, men skal være noe folk skal oppsøke, og har som jobb å sjokkere og bryte, og det kan også en TV-serie gjøre. Så hadde de betraktet hele greia som en del av kunstverket kunne de kanskje ha laget en ekte falsk dødsannonse og lagt den inn med ekte dødsannonser, legger han til. 

«R.I.P Henry» består av åtte episoder og har premiere på Viaplay 15. januar. Bak serien står Linn-Jeanette Kyed tidligere kjent for serier som «Rådebank» og «Børning», John Kåre Raake, som har vært med på «Gåten Ragnarok», «Bølgen» og «Skjelvet» og Arild Fröhlich. Serien produseres av ITV Studios Norway for Viaplay med Ørjan Karlsen som ansvarlig produsent.