Tradisjonen tro sparker Anfo i gang året med å spørre annonsører, byråfolk og mediehoder om hvilke buzzord som er mest viktig i året vi har tatt fatt på nå, og hvilke buzzord de helst forlater i fjoråret.

I år er det «innsikt» som topper listen over de viktigste buzzordene, etterfulgt av «kreativitet» og «effekt».

«Førstepartsdata» og «brukeropplevelse» opptar de to siste plassene på topp fem-listen.

- Vi synes det er betryggende at tema med både pondus og innhold er det vi opplever som viktigst. Men, både innsikt og kreativitet er jo ord som gjerne misbrukes og brukes uten en klar definisjon eller mening. For hva er egentlig reell innsikt og hva legger du i begrepet kreativitet? Vi som bransje må ikke miste evnen til å knytte reell mening til ordene vi omgir oss med. Vi er jo faktisk stolte markedsførere alle sammen, sier Anfo-sjef Jan Morten Drange.

Her er bransjens viktigste buzzord:

 1. Innsikt
 2. Kreativitet
 3. Effekt
 4. Førstepartsdata
 5. Brukeropplevele
 6. AI
 7. Kundereise
 8. Return-of-investment
 9. Samfunnsansvar
 10. Branding

Metaverset irriterer mest
På toppen av «verstinglisten» finner vi det som kanskje var fjorårets største buzzord, nemlig «metaverset». Høsten 2021 annonserte Facebook-gründer Mark Zuckerberg at metaverset er fremtidens internett. 35 prosent av norske markedsførere har allerede gått lei av dette begrepet.

Litt bak finner vi - kanskje noe overraskende - «bærekraft». 23 prosent har gått lei av all bærekraftspraten. Her er bransjen imidlertid delt. Hos mediene og i byråene er svarandelen henholdsvis 36 og 21 prosent, mens bare 14 prosent av annonsørene er enige i at «bærekraft» hører hjemme på denne listen.

På tredjeplass finner vi begrepet «agil», som gjerne dukker opp i ulike pressemeldinger. Ifølge Store norske leksikon kan «agil» byttes ut med ord som rask, virksom eller smidig, hvis man vil.

- Kall oss gjerne tabloide, for det er en del moro i denne tilnærmingen, samtidig gir jo svarene oss bekreftelser og mulige korrigeringer til det vi ser i andre undersøkelser med tanke på hva vi egentlig opplever som viktigst. Og ikke minst gir undersøkelsen oss noen små spark på leggen. Vi er jo i en bransje som har en viss historikk med å slå om seg med faguttrykk. Ofte både ubegrunnet, unødvendig og gjerne mystifiserende, sier Håvard Kvernaas Bakken i Anfo.

Her er bransjens mest overvurderte buzzord:

 1. Metaverset
 2. Bærekraft
 3. Agil
 4. Growth hacking
 5. Cookieløs verden
 6. Influencer marketing
 7. Meta
 8. Bærekraftsmål
 9. Game Changer
 10. Gen Z

Anfo har fått 363 svar på den uhøytidelige undersøkelsen.