Jeg har med interesse fulgt debatten i Kampanje de siste ukene der Kaja Møller-Hansen skrev at det kreves mer bærekraftkompetanse for å beholde flinke kreatører i bransjen. Petter Gulli og Bjørn Kjærand Haugland fulgte opp med at det i tillegg er nødvendig med viljestyrke og mot hos ledere for å få til reell endring, og at innsikt og kompetanse alene ikke er tilstrekkelig.

Underveis i karrieren har jeg ofte stilt meg selv spørsmålet: Er det egentlig mulig å være en markedsfører og samtidig bry som om miljøet? Under årets og markedsføringens mørkeste uke, Black Week, er det lett å tvile på det. Når overforbruk er hovedkilden til klimakrisen, så er vi markedsførere på mange måter klimaets verste fiende.

Les også: - Skal byråene bidra til reell endring, trengs det først og fremst modige ledere

Faktum er at folk kjøper produkter de ikke trenger fordi vi bombarderer dem med tilbud og budskap om at det de kjøpte i går er «ut» og må erstattes med noe nytt som er «inn». Forskning viser at nærmere syv av ti forbrukere kjøper produkter på salg, også dersom de ikke planla å kjøpe noe. Vi markedsførere vet å utnytte dette, og kjører på med mekanismer som «3-for-2», gave på kjøpet og tidsbegrensede lokketilbud.

I løpet av de siste ti årene, har jeg sett bransjen gå fra å ha noen få salgskampanjer i året, til daglige salgsaktiviteter. Jeg har selv hjulpet store merkevarer med å spre utallige lokketilbud, og bidratt til kjøp-og-kast mentalitet. Til slutt hadde jeg ikke lenger samvittighet til å bidra til dette og valgte å forlate byråverden for å gå over til et selskap som har en visjon om å senke forbruket.

Som Kjærand Haugland og Gulli skriver, kreves det mot og vilje for å få til reell endring av fotavtrykket bransjen etterlater seg. I stedet for å bruke hele høsten til å planlegge Black Week kampanjer, har vi i klesmerket Northern Playground planlagt og gjennomført en holdningskampanje og festival for å få folk til å ta vare på det de allerede har fremfor å kjøpe ting de ikke trenger. Vi ser at dette både endrer holdninger og bidrar til økt preferanse.

Vi markedsførere må ta ansvar for konsekvensene av kjøp-og-kast samfunnet. Fremfor konstante lokketilbud, må vi gi forbrukere langt bedre argumenter for å velge oss som merkevare. Og dette må vi gjøre som en samlet tropp: bransjen, ledergruppene, markedsavdelingene og byråene.

En ting er at det fortsatt er lov å tilby rabatter, men det virkelige absurde er at det er lov å reklamere for rabatter når vi vet at overforbruk er hovedkilden til klimakrisen. Derfor lurer jeg på:

Burde vi forby reklame for lokketilbud og rabatter eller tillate at markedsføring blir klodens verste fiende?