Sammen med byrået Something Good har Blindeforbundet lansert en ny kampanje som ønsker å engasjere nordmenn til å dele de verste eksemplene på uleselig skrift. 

I Norge er det over 320.000 personer som lever med en synshemming, og det er ikke bare de som sliter med liten skrift på emballasje og skilt. Nå har kampanjen «Opp med skrifta» inspirert Q-Meieriene til å gjøre datomerkingen på melkekartongene større. 

- Hvem har ikke irritert seg grønn over at man ikke klarer å lese utydelig eller mikroskopisk skrift på skilt, informasjon eller emballasjen på matvarer, sier Mia Jacobsen, kommunikasjonssjef i Blindeforbundet. 

Og Blindeforbundet mener utydelig skrift ikke bare skaper irritasjon

- Uleselig skrift på innholdsbetegnelsen kan føre til allergiske reaksjoner og dårlig datomerking bidrar til at folk kaster mer mat enn de trenger. Det ønsket vi å gjøre noe med, sier Mia Jacobsen.

Byrået Something Good har skapt konseptet «Opp med skrifta» og produsert en rekke filmer som dramatiserer hverdagssituasjoner man kan havne i når man sliter med uleselig skrift. 

Q-Meieriene har svart med å endre datomerkingen på melkekartongene sine. I denne omgang gjelder det 73 millioner liter melk.

- Something Good har laget kampanjemateriell som med et skråblikk får frem viktigheten av god lesbarhet. Vi håper flere og flere får opp øynene for det. Det er jo ikke så vanskelig å lage lesbare greier egentlig, sier Jakobsen i Blindeforbundet.

For Blindeforbundet er kampanjen et viktig ledd i deres nye strategi, hvor de ønsker å fremstå mer offensive og appellere til et bredere publikum enn blinde. 

- Blindeforbundet ønsker å bli assosiert med noe mer enn hvit stokk og førerhunder. Det er 9000 blinde i Norge, men over 320.000 nordmenn lever med ulike former for synshemming. Norges Blindeforbund har gode tilbud til alle med dårlig syn, både blinde og svaksynte. Derfor er det viktig for dem å snakke til flere enn blinde, sier Mai-Bente Paulsen, byråleder i Something Good. 

Kampanjen har nådd 1,6 millioner og veldig mange har engasjert seg.

- Filmene fikk folk til å engasjere seg og dele eksempler på uleselig skrift og vi er veldig glade for at kampanjen har gitt resultater.  At en så stor aktør som Q-Meieriene endrer på melkekartongen sin for å få opp skrift, er en stor seier for oss, sier Jacobsen. 

For å takke Q-Meieriene rykket Blindeforbundet inn en annonse hvor de rett og slett gir selskapet litt Q-dos. 

- Q har drevet med innovasjon på melkekartongen i mange år, sier Øystein Skreien, markedsdirektør i Q-Meieriene.

Tydelig skrift på emballasje kan også bidra til en annen viktig sak, nemlig å redusere matsvinn, mener Q-meieriene. 

- Kampen mot matsvinn er spesielt viktig for oss. Det er ikke nok at Q-melk «er best før, men ikke dårlig etter» om melkedrikkere synes selve datomerkingen er for vanskelig å lese. Når noe så viktig som uleselig datomerking kommer opp, vil vi vise at vi er raske til å kaste oss rundt, sier Skreien i Q-Meieriene.