For første gang deler Forbrukerrådet ut Grønnvaskingsprisen, og den uheldige vinneren klesgiganten Zalando.

«Juryen begrunner valget blant annet med at nettbutikken bruker et filter som baserer seg på Higg MSI-indeksen. Det er et verktøy som Forbrukertilsynet har avgjort ikke er tilstrekkelig som grunnlag for å påstå at produktet er miljøvennlig», skriver Forbrukerrådet i sin begrunnelse.

Forbrukerrådet skriver på sine nettsider at prisen kan gå til en merkevare, bedrift, organisasjon eller enkeltperson i en fremtredende rolle som står bak produkter og tjenester rettet mot norske forbrukere.

Videre skriver de at prisen deles ut på bakgrunn av to ulike forhold:

  1. Dersom det mangler dokumentasjon bak påstanden eller løftene som er framsatt.

  2. Dersom påstanden er basert på forhold ved varen eller tjenesten som ikke er vesentlig, det vil si der hvor påstandene om bærekraft er kraftig overdrevet i forhold til effekten.

Ikke tilstrekkelig grunnlag
Jurymedlem og leder for forbrukerpolitikk i Forbrukerrådet, Gunstein Instefjord, mener Zalandos filter er misvisende og er med på å dekke for miljøutfordringene som klesforbruk medfører.

- Det både kjøpes og produseres altfor mye klær, og klesproduksjon står for en anselig mengde av verdens totale klimautslipp. Når man som forbruker ønsker å kjøpe den mest bærekraftige genseren på Zalando, er det et paradoks at jo flere bærekraftsmål man velger å filtrere på, jo flere produkter dukker opp som alternativ. Det burde åpenbart vært omvendt, sier Instefjord.

Juryen som deler ut prisen består av Kunsthøgskolen i Oslo, Framtiden i våre hender, Handelens miljøfond, 12YEARS, Skift – Næringslivets klimaledere og Forbrukerrådet.

- Vi er triste 
I et tilsvar fra Zalando om hvordan det er å motta denne prisen skriver klesgiganten følgende.

- Selv om vi er triste over å motta denne prisen, anerkjenner vi utfordringene relatert til transparent og spesifikk kommunikasjon om bærekraft innen mote. Vi vil fortsette å ta ansvar om denne fundamentale utfordringen ved å pushe oss selv, våre partnere og vår industri i riktig retning, skriver Zalando.

Butikken forteller at de fjerner bærekraftsfilteret etter å ha mottatt prisen.

- Vi startet reisen vår i 2019 med introduksjonen av bærekraftsfilteret vårt. De siste månedene har vi jobbet med å forbedre kommunikasjonen ytterligere. Som et resultat vil vi snart fjerne bærekraftsfilteret og erstatte det med informasjon om den spesifikke bærekraftsegenskapen til et produkt, for eksempel organisk materiale, resirkulert materiale, naturlige ingredienser osv, skriver nettbutikken.