Norges Sjømatråd sparer ikke på kruttet når laksesalget skal opp i Thailand og Sør-Korea. Av de totalt 170 millioner kroner som brukes på å markedsføre norsk laks i Norge og i utlandet, setter Sjømatrådet av over 30 millioner kroner til en ny laksekampanje.  I fjor var det middelhavslandene Spania, Italia og Frankrike som fikk de største investeringene, men nå er det Thailand og Sør-Korea laksenæringen retter blikket mot.

Til å fronte den norske laksen har Sjømatrådet hentet inn det de kaller «smellvakre A-kjendiser» og det skal annonseres i både butikk og på TV.  En av disse er Yaya, eller Urassaya Sperbund.

- Yaya er halvt norsk og halvt thailandsk og kjent som modell, programleder og influenser. Hun er også ansiktet utad til flere store kosmetikk-merker, sier Asbjørn Warvik Rørtveit som er Sjømatrådets utsending i Sørøst-Asia.

Hun skal fronte kampanjen som skal gå i Thailand der Rørtveit lover at det blir knapt «et sted der norsk laks ikke blir synlig i kampanjeperioden». Sjømatrådet skal blant være på lufta med reklame på TV, Youtube og i sosiale medier i tillegg til kampanjeaktiviteter på alt fra metro- og togstasjoner, til butikkjeder og restauranter.

- Det viktigste målet i Thailand er å øke bevisstheten om at laksen folk flest spiser er norsk, sier Rørtveit

- Caming og glamping er skikkelig trendy
Med slagord som «laks til enhver anledning» og «Norwegian salmon is always right» skal både sørkoreanere og thailendere fristes til å velge norsk laks til flere måltider, flere anledninger og i flere varianter enn den klassiske sushi-/sashimivariantene.

I Sør-Korea tas det også i bruk lite tradisjonelle grep som «laks på camping- og glampingturen» i tillegg til butikkampanjer og TV-reklame.

- Camping- og glamping er skikkelig trendy i Sør-Korea om dagen. Derfor skal vi sette opp en campingplass i hjertet av Seoul, sier Mia Sætre Bernhardsen prosjektleder i Sør-Korea og en av dem som jobber tett på høstens laksekampanje.

Undersøkelser viser nemlig at mange koreanere har et begrenset repertoar av lakseretter.

- For å få dem til å spise mer laks, må det derfor inspirasjon til, sier Bernhardsen.

Spleiser med næringen
Den viktigste målgruppen for kampanjen er mødre mellom 30 og 45 år. For selv om den tradisjonelle familiestrukturen i Sør-Korea er i endring, er det fremdeles kvinner som gjør størstedelen av matinnkjøpene, heter det i meldingen.

- Vi skal også inspirere målgruppen gjennom reklame på digitale flater, i butikker og e-handel, på TV og med aktiv bruk av influensere, fortsetter Bernhardsen.

Det er laksenæringen og Sjømatrådet som i fellesskap bestemmer hvor og hvordan pengene skal fordeles og brukes.