Torsdag gikk Norges Sjømatråd ut med nye planer om en storstilt laksekampanje i Thailand og Sør-Korea. De setter av 30 millioner kroner til kampanjen og pengene skal blant annet gå til å hente inn det Sjømatrådet selv kaller «smellvakre A-kjendiser» som skal annonseres i både butikk og på TV. 

En av disse er Yaya, eller Urassaya Sperbund.

- Yaya er halvt norsk og halvt thailandsk og kjent som modell, programleder og influenser. Hun er også ansiktet utad til flere store kosmetikk-merker, sa Asbjørn Warvik Rørtveit som er Sjømatrådets utsending i Sørøst-Asia, i pressemeldingen torsdag.

Fjernet fra pressemeldingen
Nå angrer Sjømatrådet på ordvalget. Det forteller kommunikasjonsdirektør Martin Skaug til Kampanje.

- I iveren etter å gi en livlig beskrivelse av rekken med ulike måter å gi den norske laksen oppmerksomheten den fortjener brukte vi uttrykket «smellvakker» for å beskrive én av metodene; samarbeidet med den norsk-thailandske programlederen, modellen, skuespilleren og influenceren Yaya. Det har ordet har vi nå fjernet fra pressemeldingen, skriver han i en e-post til Kampanje.

Les også: «Smellvakre» modeller og influencere skal fronte storsatsing på norsk laks i Asia

- Denne gangen ble det feil
Kommunikasjonsdirektøren understreker at det ligger «et veldig grundig stykke arbeid» bak valget av Yaya som samarbeidspartner.

- Det er derimot ikke riktig av oss å beskrive hvordan hennes utseende kan oppfattes, skriver han.

E-posten kommer etter at Kampanje har vært i kontakt med Nærings- og fiskeridepartementet for å høre om hvordan kampanjen harmoniserer med regjeringens arbeid for å redusere kropps- og utseendepress.

- Den viktige diskusjonen rundt skjønnhetspress som har pågått de siste dagene viser viktigheten av at vi treffer på begrepsbruken. Denne gangen ble det feil, og det må vi være enda mer bevisst på i framtiden, skriver Haug.

Fungerende kommunikasjonssjef for fiskeri- og havministeren, Hanne Skodje, er glad for at Sjømatrådet har endret pressemeldingen. 

- Jeg registrerer at Sjømatrådet sier de ikke har vært bevisste nok på ordbruken i pressemeldingen og at de nå har endret teksten. Det mener jeg var klokt. Offentlige virksomheter har et særlig ansvar for å ikke bidra til et unødvendig fokus på utseende og skjønnhet. Dette har vi nok av i samfunnet fra før. Når det er sagt, ønsker vi Sjømatrådet lykke til med kampanjen i et viktig marked for norsk sjømat, sier hun.