Kampanjen «Fluorfri – for årets sesong og alle etter» har blitt kåret som vinner i kategorien «Sustainability Initative of the Year» i Sustainability Award. Tidligere i august ble Swix også kåret til «Årets samfunnsaktør.»

Kampanjen gikk live i vinter og oppfordret det norske folk til en opprydning av fluorholdig smøring. Skismøring som både er helse- og miljøskadelig. Gjennom kampanjen samlet Swix og det norske folk inn over tre tonn skadelig fluorsmøring, nok til å dekke behovet for alle løpere i Vasaloppet 13 år frem i tid.

- Vi ble veldig positivt overrasket, dette er en faktisk miljøeffekt. Jeg ble mest overrasket over volumet fra hver person. De kunne jo plukket ut en enkel glider eller liknende, men de sendte så utrolig mye mer, sier prosjektleder for kampanjen i Swix, Åse-Line Eide.

I august bidro kampanjen til at Swix vant prisen for «Årets samfunnsaktør» under Sportsbransjedagen, og i september ble kampanjen igjen verdsatt gjennom Sustainability Awards, utdelt av Business Intelligence Group. Swix har tidligere vært nominert til Oslos miljøpris: Årets grønne selskap.

Det er Try som sammen med Swix står bak kampanjen, som tok form av en nasjonal panteordning. Gjennom panteordningen ble alle nordmenn oppfordret til å sende inn sin fluorsmøring, uansett merke. Som takk for hjelpen fikk de et digitalt gavekort på 500 kroner. Målet som ble satt til 1.000 innsendinger ble nådd allerede etter de første kampanjedagene, og etter kampanjens løp hadde over 7.500 nordmenn sendt inn over tre tonn med fluorholdigskismøring.

- Hele denne kampanjen er et endelig bevis på at budskapet er tatt imot skikkelig. Folk har virkelig bestemt seg for at de vil fase ut skadelig fluorsmøring av skisporten og bort fra naturen, fortsetter Eide.

 - Det er en bonus at dette initiativet ikke går ubemerket hen, også hos prisutdelerne. Det er selvsagt superstas at kampanjen har gitt så gode resultater, sier rådgiver i Try Råd, Ulrikke Louise Wiik.