Saken er oppdatert med en presisering; Actis ønsker ikke null TV-reklame fra Norsk Tipping, slik det opprinnelig sto i artikkelen, men en forholdsmessig nedgang nå som utenlandske spillaktører har stoppet sin reklame på norske TV-skjermer.

Onsdag denne uke inviterte Medietilsynet og Lotteritilsynet til debatt under Arendalsuka om spillreklame her til lands. Der kom det frem at det er langt mindre utenlandsk pengespillreklame på norsk TV enn før, men Medietilsynet og Lotteritilsynet gir seg ikke i kampen mot spillreklamen av den grunn og retter nå blikket mot de norske aktørene som Norsk Tipping og Rikstoto.

- Den nye lovreguleringen har resultert i et stort fall i utenlandsk pengespillreklame. Nå bør også norske aktører redusere sitt reklametrykk på TV, sier Mari Velsand, direktør i Medietilsynet.

Også samarbeidsorganet på rusfeltet, Actis, som også arbeider med spillavhengighet, ønsker at Norsk Tipping kutter ned på TV-reklamen sin.

- Når de ulovlige spillselskapene nå kutter i sin TV-reklame, tar vi det som en selvfølge at Norsk Tipping som en ansvarlig spilltilbyder, gjør det samme, sier Actis sin generalsekretær, Inger Lise Hansen, til Kampanje. 

Hun mener at stansen i utenlandsk spillreklame på TV er viktig for de som har spillavhengighet. Tidligere i sommer gikk nemlig Discovery ut og sa at de stanser all spillreklame på sine kanaler midlertidig. 

- De blir i stor grad påvirket av spillreklame, hvor det fristes til nyrekruttering eller til å gjennoppta spillingen. Vi må gjøre noe med markedsføringstrykket generelt, det er store utfordringer knyttet til influensere og kjente ambassadører i sosiale medier. I tillegg er det også mye direkte markedsføring. 

Les mer: Ber Norsk Tipping om å trappe ned spillreklamen på TV

Avviser at de vil kutte all TV-reklame
I dag er det faktisk norske spillaktører som legger igjen flest kroner hos TV-kanalene. Siden høsten 2020 har Norsk Tipping og Norsk Rikstoto økt pengebruken på TV-reklame med 25 prosent. I løpet av våren 2022 brukte de to aktørene 124 millioner kroner på TV-sendt spillreklame. Det er mer enn de utenlandske spillaktørene. 

Norsk Tipping sier de tar oppfordringen til Medie- og Lotteritilsynet og at de over tid har trappet ned på markedsføringen, men de avviser at det er aktuelt med null TV-reklame.

- Nei, for vi må være attraktive og da må vi synliggjøre produktene våre på riktig vis. Vi må til enhver tid vurdere hva som er tilstrekkelig markedsføring. Det fine med reguleringen vi har er at staten ved Lotteritilsynet og Medietilsynet, kan overprøve oss om de opplever at vi ikke forvalter den rollen vi har godt nok. Vi er opptatt av å ha tilstrekkelig med reklame, og at folk helst spiller hos oss, sier kommunikasjonsdirektør i Norsk Tipping, Tonje Sagstuen, til Kampanje. 
 
De har likevel planer om å redusere TV-reklame fremover. At Norsk Tippings reklametrykk på TV har økt de siste årene, forklarer Sagstuen med at det har gått flere sportsarrangementer den siste tiden. 
 
- Det har vært en moderat økning når vi ser på TV-investeringer, også hos Norsk Tipping, og det kan forklares i at det har vært flere sportsarrangementer og da markedsfører vi på det. Vi har også hatt fokus på å synliggjøre breddespillene våre, og noe av synligheten og økningen i reklame er også fordi at en del av vår markedsføring er vridd fra salgsutløsende til å vise frem hvordan vi jobber med ansvarlighet og om det samfunnsansvaret Norsk Tipping har. 
 
- Ser på grep
På spørsmål om hva Sagstuen tenker om utspillet til Actis, som tar det som en selvfølge at Norsk Tipping nå følger etter de utenlandske spilleaktørene og senker reklametrykket sitt på TV, sier hun følgende:
 
- Vi er alltid i god dialog med Actis og deler informasjon om spillavhengighet. Jeg vil anta at også Actis også ønsker at de regulerte aktørene i Norge skal være stedet der spilling foregår i Norge. Da må vi kunne synligjøre produktene våre for å være det alternativet som velges. Jeg har forståelse for at de som jobber tett på spillavhengighet, ønsker at trykket mot de som sliter er så lavt som mulig. Det må vi ta innover oss, og se på hva som er tilstrekkelig markedsføring. 
 
Hun forteller også at de ser på tiltak som kan begrense tilgjengelighet blant de mest problematiske spillene.
 
- Vi er veldig nøye på det, og vi ser på grep rundt sportspill denne høsten, hvor det blant annet er VM i Quatar. Vi må da vurdere hvordan vi på riktigst vis skal vise sportsspill uten at det trigger spillelyst.  Det er mange områder vi må se på, da er det primært mot de spillene som forskning viser at utløser problematisk spillatferd, og det gjelder eksempelvis ikke lotteriet.