Sport- og fritidsskjeden XXL opplever et tyngre andre kvartal i 2022 enn i 2021. Det fremkommer i kjedens tall fredag denne uken.

Omsetningen faller med omkring 200 millioner kroner, og ender på 2,2 milliarder kroner. Samtidig ender driftsoverskuddet (ebit) på negative 19 millioner kroner. Det er et fall på over 200 millioner kroner fra andre kvartal i fjor. 

Nå varsler selskapet sparetiltak:

- For å kutte kostnader reduserer vi innkjøp og tilpasser bemanningen i butikk til den reduserte kundetrafikken. Vi vil snu hver stein for å spare penger der vi kan på tvers av hele selskapet, skriver de i en pressemelding.

Det svake andre kvartalet hjelper ikke på sportsutsytrskjeden som har fått julig på børs så langt i år. Aksjekursen har nemlig falt fra en topp på over 20 kroner høsten 2020, til rundt seks kroner i dag.

E-handelen faller - peker på gjenåpning av butikker
Også XXLs netthandel tar en støyt og faller med 26,5 prosent sett opp mot andre kvartal i fjor. Det tilsvarer et fall på rett over 160 millioner kroner. 

I andre kvartal 2021 utgjorde selskapets netthandel 600 millioner kroner. Det har nå falt til 438 millioner kroner. 

- En normalisering etter gjenåpning av butikker påvirker e-handelssalget, som faller med 26,5 prosent fra Q2 2021 til Q2 2022, og utgjør nå 20,1 prosent av totale inntekter, skriver selskapet i kvartalsrapporten. 

De peker samtidig at det er hjemme i Norge at det går dårligere for selskapet. 

- Sett over ett leverte XXL en negativ vekst på 9,3 prosent i kvartalet, ved å vinne markedsandeler i Sverige og Finland, men taper terreng i Norge.

Gått med 150 mill. i underskudd hittil i år
I Norge endte omsetningen på rett over én milliard kroner i andre kvartal, ned nesten tolv prosent fra samme periode i fjor. I Sverige og Finland faller omsetningen noe, mens Østerrike er eneste landet hvor XXL i andre kvartal opplevde omsetningsvekst.

Resultat før skatt endte i kvartalet på 22 millioner kroner, ned fra 174 millioner kroner i samme periode i fjor. Tar en med første kvartal i år, hvor selskapet gikk med et underskudd på nesten 200 millioner kroner, har selskapet etter et halvt år drift nå et underskudd før skatt på omtrent 150 millioner kroner.