Flere norske og internasjonale influencere uttrykker stor frustrasjon over at Meta-eide Instagram, som startet som en bildedelingstjeneste, nå satser for fullt på video. Allerede for to år siden introduserte Instagram funksjonen Reels for å ta opp konkurransen med Tiktok om korte og engasjerende videoklipp. Forrige uke kom nyheten om at all video på Instagram fremover skal være Reels og de mest populære klippene får nå enda større plass i «strømmen» til Instagram-brukerne.

Det skjer selvfølgelig på bekostning av annet innhold og VG har snakket med flere norske influencere som mener at konsekvensen av endringene er at innholdet deres når ut til langt færre enn før.

- For oss som lever av dette er det utrolig kjedelig å se at rekkevidden på det man legger så enormt mye tid i ikke når opp til det man ønsker og kanskje forventer, sier influencer Anette Hovland til VG.

Kardashian-familien støtter opprop
I skrivende stund har et Instagram-innlegg med budskapet «Make Instagram Instagram again» blitt likt av over 1,5 millioner Instagram-brukere. Influencernes ukronede kongefamilie, Kardashian-søstrene, er selv blant dem som har delt budskapet på sine kontoer.

Daglig leder i influencer-selskapet inzpire.me, Mats Lyngstad, tror likevel ikke at influencerne vil lykkes i forsøket på å få Instagram til å snu.

- Jeg tror ikke det. Det er til syvende og sist KPI-ene til Meta og Instagram og hvor mye tid folk bruker på appen som vil være styrende for endringene. Fører dette til mer aktivitet og bruk av Instagram, blir det førende for utviklingen videre, sier Lyngstad til Kampanje.

I en Instagram-video tirsdag ettermiddag norsk tid svarer Instagram-sjef Adam Mosseri på noe av kritikken som er kommet. Der forteller han blant annet at de skal fortsette å satse på bilder på Instagram.

- Det er en del av arven vår. Jeg elsker bilder og jeg vet at mange av dere også elsker bilder. Når det er sagt, så må jeg være ærlig og si at jeg tror at mer og mer av Instagram etter hvert vil bli video. Vi ser dette skje selv om vi ikke endrer på noe. Hvis du ser på hva folk deler, liker og bruker tid på, så beveger det seg mer og mer mot video, sier Mosseri i videoen.

Les også: VGTVs influencer-byrå selger profiler for 40 millioner kroner: - Alltid en stor risiko

- Stiller høyere krav til innholdet
Mats Lyngstad forteller at Instagram historisk sett har basert distribusjonen av innholdet sitt på en sosial graf som er styrt av hvem man følger, men nå ser Instagram-eier Meta mot Tiktok som har gjort stor suksess med å sette innholdet i sentrum, uavhengig av hvem man følger.

- Det blir fort uforutsigbart for de som har bygget opp en følgerskare på Instagram og er vant til at man når en viss andel av følgerskaren når man publiserer innhold. Nå er det mer tilfeldig hvem sitt innhold man ser. Video blir viktigere og viktigere, og det stiller høyere krav til innholdet man produserer, sier Lyngstad. 

Han ser både muligheter og ufrodringer for landets influencee.

- På den ene siden kan det være lettere å slå seg opp hvis man er litt mindre. Instagram har vært litt satt, det har ikke vært så lett å vokse en konto i dag som for noen år siden. Nå kan man produsere innhold på Instagram som når ut mye bredere og til flere enn følgerne sine. Samtidig får man mer konkurranse hvis man har klart å bygge opp en posisjon på Instagram.

Les også: - Influencer-markedsføring øker, men enkle grep kan gjøre den enda mer effektiv

Vekter innhold tyngre
- Blir det mindre relevant for annonsører å kjøpe influencere basert på følgere?

- Man skal helst ikke kjøpe influencere basert på følgere uansett, men basert på hvor mange de faktisk når. Fremover kan det bli vanskeligere å predikere hvordan resultatene vil bli når man jobber med en profil. Man vil se mange av de samme mulighetene og utfordringene som man ser på Tiktok.

- Det handler mer om innholdet som produseres enn om profilen i seg selv?

- Ja, vektingen blir mer mot innhold enn tidligere. Som annonsør kan man få mindre enn forventet for pengene, men man kan også ende opp med å få enda mer.

- Må dere vri på modellen til inzpire.me for å tilpasse dere endringene til Instagram?

- Vi ser også at det blir mer og mer fokus på reels og video. Det er en utvikling vi allerede har startet på og som vi er godt stilt til å møte. Tidligere i sommer bygget vi blant annet ferdig automatisk rapportering for Instagram Reels-samarbeid i plattformen vår. 

Driver influencer-selskap:

Mats Lyngstad driver inzpire.me som kobler annonsører og influencere. De har gjort flere endringer for å tilpasse seg «nye» Instagram. Foto: Eivor Eriksen