I går delte Isabelle Ringnes, datter av eiendomsmilliardær Christian Ringnes og medeier i investeringsselskapet Ringnes Holding, et innlegg på Instagram til sine 17.200 følgere med denne teksten: 

- TUSEN takk til alle som deltok på lanseringen av Isabelle`s Sustainable Rosé med @capewine.no og 2-års bursdagsfeiring for @awmagazine på fredag. Litt random men utrolig morsom hobby for meg, og ikke minst stor stas og samarbeide md deg dyktige @carinafodou. Gleder meg til sommeren!» (emojis fjernet, red.anm.)

Sammen med teksten delte hun fem foto. På flere av dem skjenkes det i vinglass fra en flaske av rosevinen som omtales i innlegget, eller drikkes fra vinglass. I selve innlegget har Ringnes dekket til vinflasken med en emoji, men i Instagram-stories deler hun foto der hele vinflasken med etikett er synlig. 

Kampanje har kontaktet Helsedirektoratet, som foreløpig ikke har kommentert om denne saken er et brudd på forbudet mot alkoholreklame. 

På sine nettsider skriver Helsedirektoratet følgende: 

- Dersom avsender har økonomisk interesse i å informere om eller gi assosiasjoner til alkohol, vil dette for eksempel være en sterk indikasjon på at det foreligger markedsføringsøyemed. Dette vil typisk gjelde innehavere av salgs- og skjenkebevillinger, leverandører, importører, produsenter og andre bransjeaktører, men ikke privatpersoner og uavhengige medier.

- Vanskelig å skjønne reglementet
Kampanje har kontaktet Isabelle Ringnes om det atuelle inlegget. 

- Ja, jeg har lagt ut denne vinen med dekket etikett, det er i hvert fall slik jeg har forstått reglementet, at man ikke kan dele selve vinen. Det var for å dekke lanseringen av selve arrangementet. I teksten så står det ingenting om selve vinen, at en er tilgjengelig eller noe annet, sier Ringnes.

- Hvis det er et brudd på loven, så vil jeg gjerne få vite det og fjerne selve innlegget. Slik jeg forstår det – det er litt vanskelig å skjønne reglementet – så er det ikke lov å vise selve vinen, legger hun til. 

- Da mener du selve vinflasken?

- Ja, og etiketten.

- Jeg ønsker virkelig ikke å bryte loven, legger hun til.

- Ikke lov på sosiale medier
Når Kampanje tar kontakt med generalsekretær, Ingunn Jordheim, i Vin- og brennevinleverandørenes forening (VBF), som er en del av NHO, er tilbakemelding rett så klar hva gjelder annonsering og omtale av alkohol. 

- Reklame av alkohol er forbudt, det er kun lov å informere fra produktside og leverandørsiden, men markedsføring av alkohol er ikke lov. Så hvis man får betalt, eller har fått alkoholen så er det reklame. Er det i tillegg eierinteresser så har man ikke lov til å markedsføre eller reklamere for det i noen som helst sammenheng, sier Jordheim.

Hun sier hun uttaler seg på generelt grunnlag og ikke om den aktuelle saken.

- Det er ikke lov å reklamere på sosiale medier. Sosiale medier er en kanal som er unntatt for alkoholinformasjon. Vi som forening mener at alle plattformer burde likebehandles, men i dag er det ikke lov å informere om alkohol på sosiale medier, sier hun.

Ikke nok å dekke til vinflaske
Regelverkets eneste åpning er at du som produsent eller importør kan informere om produktet på egne nettsider. Det også lov å informere når forbrukere spør. Men ifølge loven og Helse- og omsorgsdepartementet, som har ansvaret for utformingen av lovverket, må en altså holde seg unna sosiale medier.

At Isabelle Ringnes legger på emojier over etiketten hjelper derfor lite all den tid det er snakk om reklame.

-  Jeg vil ikke uttale om den aktuelle saken. Privatpersoner og medier har lov til å omtale alkohol og si at denne vinen er kjempegod, men hvis det her er snakk om eierinteresser så er det ikke lov, sier Jordheim. 

Etter at Kampanje tok kontakt med Ringnes sender hun en SMS til Kampanje der hun skriver at hun velger å fjerne innlegget frem til Kampanje har fått et klart svar fra Helsedirektoratet.