Kalenderen viser 1. juni og med månedsskiftet kommer også en liten bølge av logoendringer i sosiale medier. Juni er nemlig Pride-måneden og stadig flere virksomheter vil være med på festen. Blant dem som endret logoen sin i sosiale medier dag, finner vi Kiwi. Dette er første gang de tar dette grepet i forbindelse med Pride.

Det er ikke fordi de ikke har stilt seg bak budskapet tidligere, men fordi de ville være sikre på at de hadde lagt grunnlaget for markeringen internt. Det forteller kommunikasjonssjef Kristine Aakvaag Arvin i Kiwi til Kampanje. 

- Vi er opptatt av at når vi først skal gjøre det, så har vi gjort en god nok jobb til at vi kan stå 100 prosent inne for det. Vi vil fylle fargene med mening og ikke bare skifte logo fordi alle andre gjør det, sier hun.

Les også: Gigantselskapene heiser ikke regnbueflagget på Instagram: - Vi støtter ikke bare Pride i juni, men hele året

- Skal være troverdig
I forkant av Pride-måneden har Kiwi derfor sendt rundt 50 av sine ledere på kurset Rosa kompetanse for arbeidslivet i regi av Fri (Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold) og dit inviterte dagligvarekjeden også med seg byråene de jobber med.

- Det er viktig at vi også sørger for mangfold i reklame og kommunikasjonen som kommer fra oss.

Dagligvarekjeden har i tillegg startet arbeidet med å gå gjennom egne dokumenter og rutiner for å sørge for at de ikke diskriminerer noen med språket de bruker internt, samt øke kunnskapen om mangfold.

- Vi har 13.500 medarbeidere. Det er stort mangfold blant de som jobber hos oss. Vi ønsker at når vi går ut med dette eksternt, så skal det være troverdig også internt.

Få de viktigste kommunikasjonsnyhetene i innboksen din: Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Bruker utvidet regnbueflagg
Regnbueflagget Kiwi har tatt inn i logoen sin på Facebook er relativt nytt og inkluderer flere farger enn det tradisjonelle regnbueflagget som er rødt, oransje, gult, grønt, blått og lilla.

Den svarte og brune stripen skal representere mørkhudede og de lyseblå, rosa og hvite stripene representerer transpersoner. Ifølge Forbes ble dette flagget designet av Daniel Quasar i 2018.

 Hvorfor har det vært viktig?

- Det er for å vise at det er flere typer mangfold og at vi setter pris på alle, uavhengig av hvor de kommer fra og hvilket pronomen de bruker. Vi vil at alle skal føle seg like mye verdsatt i kjeden, sier Kiwis kommunikasjonssjef.

Avgjørelsen om å bruke det utvidede regnbueflagget ble tatt etter deltakelsen på kompetansekurset.

- Vil du oppfordre andre aktører til også å ta i bruk dette flagget?

- Det får andre vurdere. Vi mente det var riktig for oss, sier Kristin Aakvaag Arvin.

Saken fortsetter etter bildet.

Inge Alexander Gjestvang.jpg

Flagging forplikter: Fri-leder Inge Alexander Gjestvang mener det er viktig å gjøre en intern avsjekk og spørre seg hvorfor man flagger under Pride. - Flagging forplitker, sier han. Foto: Fri

- Folk er skeive året rundt

Lederen av Fri, Inge Alexander Gjestvang, merker seg at mange aktører har fått med seg debatten om rosavasking og kritikken av aktører som endrer logo uten å tenke over hva som ligger bak.

- I Pride-sesongen i fjor var vi i dialog med mange bedrifter og vi har hatt en jevn pågang siden da. Det er en vilje til å lære og gjøre ting mer riktig, og en interesse for å gjøre noe godt og være en god arbeidsplass, sier han til Kampanje.

- Er et slikt kurs noe dere oppfordrer til?

- Ja, men det er ikke sånn at folk må ta et kurs i vår regi. Vi skal ikke være en «gatekeeper», men det er viktig å vurdere hvordan man gir tilbake til bevegelsen og støtter det politiske arbeidet som skjer året rundt. Dette er ikke bare noe som skjer én gang i året, folk er jo skeive året rundt. 

Les mer: NRK byr opp til «Pridefest» og skal sende hele Prideparaden i Oslo direkte

- Skal fortsette å lære
Kristine Aakvaag Arvin i Kiwi legger til at dette ikke bare er noe de skal mene i juni.

- Det er et arbeid som pågår hver dag, hele året. Vi skal sørge for å øke kompetansen vår og fortsette å lære. Målet er at alle våre medarbeidere i alle våre rundt 700 butikker opplever Kiwi som en god og inkluderende arbeidsplass.

- Kommer markeringen til å være synlig i butikk?

- Vi har ikke noe synlig i butikk i år, men det er selvfølgelig noe vi vil vurdere videre.

Slik ser Kiwis logo ut på Facebook: