Vi som driver med produktmedier, er markedsføringens pariakaste. Slik har det vært siden vi etablerte Brandr i 2013, og lenge før det. Vi merker det i kundemøtene. Først har reklamebyrået laget logoen og etablert en 60-siders lang manual for hvordan de grafiske elementene skal jobbe mot mørke og lyse bakgrunner. Markedsavdelingen forteller med ærefrykt om de kreative hjernene i byrået som snudde opp ned på alt og skapte en ny, grensesprengende identitet som hele selskapet nå ukritisk slutter opp om.

Nå skal det glade budskap deles med verden. Dere i mediebyråene kontaktes for å fordele budsjettkronene innsiktsfullt over flatene, Google Ad Words og Inbound Marketing. Kanskje spe på med litt redaksjonell omtale? Så langt alt vel. Snart er det vår tur. Profilselgerne, markedsførernes bruktbilselgere. Med lavere troverdighet enn journalister og politikere, tropper vi opp med friskt mot.

«Kan dere hjelpe oss med noe til en tier», spurte kunden. De hadde akkurat brukt et par millioner på rebranding. Dette opplevde vi ofte for noen år siden.

Heldigvis har også kundene modnet.

Kanskje er ikke ryktet vårt helt ufortjent? Jo visst har vi fylt opp skuffene deres med mye ræl i flere tiår. I 2022 er det kanskje ikke flere plastdingser med logo markedet roper etter?  Og hva er egentlig effekten av logoprodukter kontra en nennsomt, kuratert kampanje fra et gullprisvinnende byrå?

60 prosent av oss omgir oss med produktmedia daglig. Det er den fjerde største markedsføringskanalen målt i omsetning, ifølge en fersk undersøkelse (Kilde: The Power of Product Media, 2020, Demoskop)

Ikke alt havner i skuffen og kvalitetsprodukter er budskapsbærere i mange år. Det gir god kost per visning.

De siste årene har det skjedd en grundig opprensking i vår bransje. Den er ikke helt friskmeldt, men de som tar bærekraftansvar blant våre bransjekolleger, er de som vil overleve. Merkevarer, sporbarhet og relevante produkter med et tydelig budskap er det som driver bransjen fremover.