Dyrevernorganisasjonen Anima utlover 500.000 kroner til en bonde som vil vise fram sine konvensjonelle kyllinger for offentligheten. I motsetning til konvensjonelt landbruk stiller økologisk landbruk strengere krav til både fôr, bevegelse og utfoldelse. I helsider i flere av landets største aviser som Dagbladet, Dagens Næringsliv og Klassekampen står det i dag å lese:
«Så, kjære bønder (...) Vi håper at du vil hjelpe til med å sette fokus på hvordan de billigste kyllingene i Norge faktisk har det. Vi tilbyr full anonymitet, hvis du ønsker det.»
- Norske forbrukere har rett til å se hvordan kyllingene som ligger i kjøledisken har levd. Det er urimelig at dagligvarekjedene slipper unna med smart markedsføring, og fører forbrukere bak lyset, uttaler kampanjeleder i Anima, Niklas Fjeldberg.
Totalt 19 aviser skal ha trykket annonsen og Fjeldberg sier til Kampanje at organisasjonen har utformet kampanjen uten noen form for ekstern hjelp.
Coop er skyteskive
Det er dagligvareselskapet Coop som er skyteskiven i kampanjen. Anima viser til at Coop tidligere har avvist å la Anima dokumentere forholdene på de farmene hvor deres turbokyllinger lever og det er derfor de nå frister bøndene med dusøren.
- Hvor mange vet for eksempel at over ni av ti kyllinger Coop selger er turbokyllinger, fortsetter Fjeldberg.
Såkalte «turbokyllinger» er hurtigvoksende kyllinger som avles for å vokse seg store på kort tid og Anima ønsker å finne en bonde som vil la dem dokumentere forholdene i en konvensjonell kyllinghall ved å montere kameraer i kyllinghallen og invitere journalister til å komme inn og se forholdene.
Dyrevernorganisasjonen Anima utlover 500.000 kroner til en bonde som vil vise fram sine konvensjonelle kyllinger for offentligheten. Her annonsen slik den er på trykk i flere av landets aviser idag.
- Ikke måten å vise åpenhet
Når Kampanje tar kontakt med Coop er svaret at Animas kampanje ikke er veien å gå.
- Coop er opptatt av åpenhet rundt dyrevelferdsspørsmål, men Animas dusør-kampanje er ikke måten å vise åpenhet på, sier kommunikasjonsrådgiver i Coop Norge, Knut Lutnæs til Kampanje.
Ifølge Anima har Rema 1000, Joe and the Juice, 7-Eleven og Narvesen sluttet å selge og benytte slike kyllinger, og Norgesgruppen har tatt steg i den retningen. Coop er ikke enige i dette premisset.
- Coop selger cirka 40 prosent av kyllingene av rasen Ross 308 i dagligvarehandelen. Coop har ved gjentatte anledninger forsøkt å forklare Anima at vi, i likhet med våre konkurrenter, ikke driver kyllingproduksjon. Vi kjøper kylling fra våre leverandører, som får kylling fra selvstendige produsenter de har avtale med, sier Lutnæs.
- Kjenner oss ikke igjen i beskrivelsen
Coop viser til at «det er Mattilsynet som har ansvaret for å føre tilsyn med dyrevelferden i Norge.»
- De anser dyrevelferden i norsk kyllingproduksjon som bra og at utviklingen har vært positiv de senere år, blant annet på grunn av dyrevelferdsprogrammene bransjen selv har innført og som Mattilsynet har forskriftsfestet. Vi kjenner oss derfor ikke igjen i Animas beskrivelse av forholdene hos norske kylling-bønder, sier Lutnæs.
- Vil dere fraråde bønder å slå til på Animas tilbud?
- Coops hovedleverandør (Den stolte hane, red. anm.) mener det er uforsvarlig og risikabelt å «åpne fjøsdøra» under de premisser Anima stiller. Av hensyn til dyrevelferd, smitte og sykdommer for både dyr og mennesker, for eksempel fugleinfluensa, er det ikke mulig å gi journalister eller andre «fri adgang» til kyllingfjøset, sier Lutnæs
Kommentér