De siste to årene har utfordret bransjen vår og endret måten vi møtes på. Fremtiden vil vise hvor mange av disse endringene som blir varige, men her ved inngangen til et nytt år ser vi særlig noen tendenser fra pandemien som vi tror vil bli med oss gjennom 2022. Vi tror kombinasjonen av fysisk og digitalt vil fortsette. De fysiske arenaene er uten tvil de beste for å skape sterke felles opplevelser, og én tydelig trend kommer til å bli gjenkomsten av fysiske event (vi krysser fingrene og banker i bordet), med all produksjon og logistikk det innebærer.
Likevel vil det digitale leve med oss videre, i ulike grader av integrering med de fysiske samlingene, og vi tror dette kommer til å bestå også etter koronapandemien går over til å bli noe vi lever med.
Vi forventer at virksomheter kommer til å differensiere mer mellom faglige målsettinger og andre kulturelle målsettinger som krever fysiske virkemidler. Vi kommer derfor til å se at mange av fageventene, enkelte typer konferanser og for eksempel faste ledersamlinger som krever reise, vil fortsette å gå digitalt og kanskje flytter fast inn i de digitale formatene.
Mens når det skal bygges kultur og skapes entusiasme vil det være fysiske event med mer rendyrket fokus på opplevelser hvor fag er mer komprimert, eller gjort som en del av en oppkjøring i digitale kanaler.
Som et ledd i digitaliseringen vil TV-formatet for bedrifter befestes. Og fra å være tilfreds med enkle strømmeløsninger og studiosendinger, vil vi se mer avanserte TV-produksjoner - motivert av høyere krav fra seere (med høy digital tretthet). Vi kommer nok også til å se mer av at virksomheter har en strategisk tilnærming til event som virkemiddel, og at flere planlegger eventene sine i kombinasjon med andre innholdselementer, spesielt i digitale kanaler.
Vi forventer større fokus på effekt og måloppnåelse langs definerte KPI´er og økt fokus på bærekraft. Bærekraftsperspektivet preger alle bransjer - også event. Og spesielt med digitale formater er det enkelt for virksomheter å redusere avtrykket per event. I tillegg har det dukket opp gode løsninger for mer presis beregning av karbonavtrykk knyttet til individuelt forbruk, og det er opprettet internasjonale organisasjoner som arbeider for økt bærekraft i eventbransjen, som Net Zero Carbon Events og Sustainable Event Alliace. Vi forventer større krav til oss som eventbyrå for å finne bærekraftige løsninger og større krav til dokumentasjon og måling av miljøavtrykk.
Robotbartendere, hologramutstillinger og avatarverdener som sosiale medier? De finnes allerede, med mange entusiastiske fans, men spørsmålet er vel om noen av dem kommer «til en arena nær deg» i løpet av året. Den største buzz’en for tiden svermer nok rundt begrepet «Metaverse», en fortsatt nokså åpen betegnelse på en form for sosialt nettverk og avatarbasert internett med sammenkoblede, virtuelle 3D-verdener, der for eksempel konserter, konferanser og nye former for live-opplevelser kan produseres.
Flere aktører posisjonerer seg i dette nye markedet – kanskje tydeligst Mark Zuckerbergs «Meta» og Microsofts oppkjøp av Activision Blizzard, men også oppstartere som Mytaverse - med store ord om at metaversets innvirkning på event vil bli like dramatisk som epost hadde på brevpost. Det er utvilsomt mange spennende muligheter å tenke seg her, men de store endringene for hovedstrømmen av eventbransjen ligger nok enda noen år frem.
Likevel er det eventteknologi som kan gjøre seg mer gjeldene i løpet av året. Datavisualisering er et spennende felt som stadig finner nye anvendelser, ikke minst med den kontinuerlige veksten av tilgjengelig data – om alt mulig. Et inspirerende eksempel er Rafik Anadol som har gjort en rekke profilerte produksjoner de siste par årene med AI-drevet visualisering av data.
Når den første begeistringen av å kunne samles fysisk igjen har feiet over oss og høsten melder seg, er det flere nye produkter og løsninger som kan bli interessante for å øke engasjement og vekke nysgjerrighet i de digitale kanalene. Augmented Reality har allerede vist stort potensiale for live-opplevelser, og her kommer det bl a nye og bedre briller til konsummarkedet. Bruk av AR i direktesendinger der aktører i studio interagerer med grafikk tror vi også vil kunne få større utbredelse i 2022, med fortsatt bruk av digitale produksjoner og business TV.
Vi tror også det voksende markedet av løsninger for sammenkobling av fysiske og digitale opplevelser vil by på mange spennende muligheter for å bygge god dynamikk mellom fysiske og digitale deltakere på arrangement. Innen virtuelle konferanser ser vi fortsatt en jevn strøm av nye aktører – og etablerte aktører som stadig oppgraderer sine plattformer – både med fokus på videokvalitet, sikkerhet, interaktivitet og underholdningsverdi. Dette markedet har en viss driv inn i 2022 på bølgen av møtebehov fra alle som har sittet på hjemmekontor, men selv om løsningene stadig blir bedre og mer varierte, så vil de ikke kunne konkurrere med etterlengtede fysiske samlinger i 2022.
Og det er naturligvis det vi i Gyro både håper og tror vil bli den sterkeste trenden i 2022, at vi endelig vil kunne samles til store øyeblikk, dele begivenheter på samme sted, i samme rom og fylle arenaer med prat, jubel, latter og begeistring. Ha et godt event-år - fysisk, digitalt, eller mest sannsynlig, begge deler i nye og spennende kombinasjoner.
Kommentér