Navn: Maria Rykkje Lønneid

Stilling: Markedssjef i Unicef Norge

Alder: 30

Aktuell: Unicef lurte nylig folk i kø for en god sak på en kaffebar i Lillestrøm ved å bytte ut normal køkultur med å sende de som betalte mest fremst i køen.

- Hvordan var responsen, og har dere litt dårlig samvittighet for det? 

- Hehe.. Engasjementet har vært stort! Responsen også. Det er virkelig effektfullt når man i kommunikasjonsarbeid klarer å formidle noe så viktig gjennom humor. Jeg ble veldig imponert over hvor sporty de intetanende «ofrene» var. Vi fikk store smil og gode tilbakemeldinger. Om vi skal ha dårlig samvittighet for noe, må det være ovenfor dere som ble forsinket i morgenrushet på vei til jobb... Beklager!!

- Hva spiser og drikker du julaften?  

- Det blir beinhard konkurranse om mandelen i risgrøten på dagtid. Til middag blir det pinnekjøtt fra Hardanger og hjemmebrygget øl.

- Har det blitt julebord på deg i år, eller satte omikron en stopper for festen?  

- Omikron satt en solid stopper for festen. Det var skikkelig synd, gledet meg veldig til å feire den enorme innsatsen kollegaer i Unicef Norge har lagt ned dette året. Men desto større grunn til å ta det igjen med dobbel innsats når vi kan samles igjen!

- Hva slags terningkast gir du medieåret 2021 og hvorfor?

- Fem av seks. Jeg synes mediene har gitt oss god underholdning under pandemien, sårt trengt under en lockdown med mye sofatid. Skjedd mye bra på den digitale fronten i mange mediehus - med økt satsning på system og brukeropplevelse. Samt har det kommet en del nye aktører på markedet, det er spennende. Må gi ett minuspoeng for koronarelaterte skremsels- og click-bait overskrifter hos enkelte pressehus.

- Hva er årets beste og verste TV-øyeblikk?   

- Beste? Den er lett. Sjelden jeg hyler foran TV'en. Pressekonferansen da regjeringen presenterte gjenåpningen. Det falt på samme dag som 30-års dagen min. Tidenes bursdagsgave! Årets verste må være følelsene man satt igjen med under dekningen av den politiske situasjonen i USA over tid. Det toppet seg med stormingen av kongressen. Da fikk jeg hjertet i halsen, og en vond følelse i magen.

- Kjenner du deg igjen i debatten om slitne kommunikasjonsfolk? Hva tror du er løsningen?  

- Absolutt. Er det noe de to siste årene har vist, så er det at bransjen har blitt tøffere. Det er så viktig å snakke om arbeidspresset kommunikasjonsbransjen står ovenfor. Konkurransen om oppmerksomhet og kunder er hardere. For mange kommunikasjonshus handler det nok om å overleve. Det går på kompromiss av arbeidstid og dermed arbeidstakers balanse mellom jobb og fritid. Det er vanskelig å peke på en konkret løsning. Jeg tror stødig ledelse, med fokus på prioritering og realisme er viktig. Det gjelder å være organisert riktig, og å ha rekruttert riktig kompetanse. Iallfall om man skal henge med på den galopperende utviklingen.

- Norske annonsører bruker fem milliarder kroner på innholdsmarkedsføring. Er det verdt det?  

- Ja, absolutt. Men her tror jeg det er kroner å spare. Åh, dette frister det å skrive en avhandling på. Gjennom god innsikt og langsiktig planlegging bør man klare å imøtekomme målgruppenes interesser i egne flater, og dermed oppnå mye organisk. Hvis man satser på kvalitet foran kvantitetsinnhold, vil man over tid se at interessentene oppsøker dine kanaler, fremfor å bli eksponert for markedsføring i tide og utide.

- Boikott eller bred dekning? Hvordan bør norske medier forholde seg til OL i Beijing og fotball-VM i Qatar til neste år?  

- Komplekst spørsmål. En boikott kan være et kraftig virkemiddel. Men norske medier bør absolutt ikke boikotte VM eller OL. De spiller en en stor rolle i å belyse og løfte frem problematikken man står ovenfor. Særlig er en modig presse viktig.

- Hvem bør bli ny NRK-sjef og hvorfor?  

- Noen med glimt i øyet, tung fagkompetanse og et moderne syn på mediemarkedet. NRK har satset de siste årene. Nå trenger de en profil som kan ta over stafettpinnen. Her skal jeg ikke bevege meg ut på tynn is og spekulere i navn.

- Hvilke vaner skal du legge fra deg i 2021 og hvilke nye vil du ta til deg i 2022?

Jeg skal aldri ta en klem for gitt. Eller sosiale anledninger for den saks skyld. Jeg skal legge fra meg morgengrettenhet og sette pris på å kunne gå til jobb med kaffen i hånda.

- Hvilket bilde fra kamerarullen din i 2021 kommer du til å huske best?

- Det må være dette. Første overnattingstur ute etter at snøen gikk, og vi i Oslo hadde måneder med lockdown bak oss. For en følelse!

Ut på tur:

Maria Rykkje Lønneid kommer til å huske den første overnattingsturen ute i naturen etter at snøen gikk. - I Oslo hadde måneder med lockdown bak oss. For en følelse, sier markedssjefen i Unicef Norge. Foto: Privat.