I en fersk, landsomfattende undersøkelse, som Opinion har gjennomført for den Schibsted-eide pris- og produkttjenesten Prisjakt, kommer det til syne stor motstand i befolkningen mot en av årets største salgsdager Black Friday.

Samtidig varsles rekordbesøk den kommende uke, både på nett og i vanlige butikker og kjøpesentre:

- Vi gjennomfører denne undersøkelsen for sjette året på rad. Aldri tidligere har flere nordmenn svart at de kommer til å benytte seg av tilbudene under Black Week og på Black Friday. Samtidig vokser slitasjen og motstanden i befolkningen og blant de som driver butikk, sier daglig leder Are Vittersø i Prisjakt.

Les også: Virke venter noe nedgang for Black Week

40 prosent – som tilsvarer 1.8 millioner voksne over 18 år – svarer at de skal handle på Black Friday. Det er ti prosent flere enn i 2019, og fem prosent flere enn i fjor.

Samtidig avdekker undersøkelsen at mange av oss begynner å bli mektig lei av dette kampanjekjøret: Nesten annenhver deltager i undersøkelsen (46 prosent) ville støttet et lovforslag som forbyr Black Friday.

To av tre mener samtidig at det er for mye reklame forbundet med denne shoppinguken, og halvparten mener det er en god idé at politikere og myndigheter tar et aktivt grep og lovregulerer slike store salgskampanjer.

- Selv om oppslutningen om Black Week er veldig høy, og at vi paradoksalt nok går mot nok en rekord i år fordi pandemi-restriksjonene er borte fra de fysiske butikkene, viser undersøkelsen vår med all tydelighet at mange begynner å bli mektig lei. Det handler aller mest om økt klima-, miljøbevissthet og overforbruk, men også om økende reklametretthet, sier Vittersø.

Prisjeger:

Are Vittersø er daglig leder i en av Norges største pris- og produktsammenligningstjeneste, og har som mål å hjelpe nordmenn til å handle smartere gjennom å finne riktig produkt til rett pris.