Petter Gulli var én av mange som mandag morgen fikk et nyhetsbrev fra Elkjøp med tittelen «Klimadager hos Elkjøp». Gulli er grunnlegger av 12 Years, forkjemper for bærekraftig merkevarebygging og en av initiativtakerne til Grønnvaskingsplakaten. Han ble derfor umiddelbart nysgjerrig på hvordan Elkjøp skal kommunisere klima samtidig som hele verdens øyne er rettet mot Glasgow og klimatoppmøtet som finner sted der denne uken.

Svaret er at det skal de ikke. Nyhetsbrevet omhandler nemlig ikke om klima i ordets bredeste forstand, men om inneklima. Det starter med en kort introduksjon om at «inneklima er viktigere enn mange tror».

Deretter følger en kjøpslenke til luftrensere og varmepumper, en sjanse til å vinne et gavekort på 25.000 kroner og tilbud på smarttelefoner, laptoper, vaskemaskiner og annen elektronikk.

- Jeg tenkte at nå skal de selge noe som skal få folk til å redusere klimautslippene sine. Men så kommer det frem at det er inneklima! sier en oppgitt Gulli.

Han har lagt ut et innlegg på Linkedin der han går hardt ut mot Elkjøp.

«Hva i #$@!% er det som skjer her, Elkjøp»? spør han, og følger opp med et spørsmål til følgerne sine: «Veldig kynisk eller bare totalt umusikalsk?»

- Pusher forbruk
Petter Gulli minner om at det var elektronikkjedens «Green Weekend»-kampanje fra i fjor, som ikke hadde noe med bærekraft å gjøre, som ledet til initiativet bak Grønnvaskingsplakaten.

- Vi har snakket mye med Elkjøp og de gjør mye bra, men så smeller de til med Klimadager samme dag som COP26 åpnet. Det viktigste møtet for verden noensinne, sier Gulli.

- Hva burde Elkjøp ha gjort?

- Dersom de skulle ha hatt klimadager, så måtte de ha kommet med betydelige bidrag til hvordan de selv og kundene kan få ned utslippene. Det de gjør er bare å «pushe» forbruket.

Les Elkjøps svar etter skjermbildet.

Klimadager Elkjøp.jpg

Klimadager: Elkjøp setter søkelyset på inneklima i en ny kampanje som de har kalt «Klimadager». Skjermbilde av Elkjøps nyhetsbrev.

Stiller seg uforstående til kritikken
Kommunikasjonssjef Madeleine Schøyen i Elkjøp sier til Kampanje at de ikke kjenner seg igjen i kritikken.

- I løpet av året har vi flere kampanjer over bestemte tidsperioder knyttet til våre forskjellige produktkategorier, som TV-dager, gaming-dager og hvitevare-dager, for å nevne noen eksempler. Dette innebærer også våre produkter som bidrar til et bedre inneklima, som i vår pågående kampanje, skriver Schøyen i en e-post til Kampanje.

Hun forteller at de alltid ønsker å være tydelige kommunikasjonen, noe hun mener de også er i denne kampanjen med forklaring om hvilke produkter kampanjen gjelder og illustrasjonsbilde som skal vise innemiljø.

- At vi i lengre tid har brukt dette ordet, er fordi vi har flere produkter i denne kategorien og det har vært et naturlig valg for å samle alt fra luftrensere til varmepumper og luftavfuktere.

Ifølge Elkjøp er det tilfeldig at kampanjen sammenfaller med klimatoppmøtet.

- Dette handler ikke om timing rundt klimaoppmøtet, og vi har ikke før Kampanje tok kontakt i dag, fått tilbakemeldinger om at dette har blitt misforstått ved tidligere tidspunkt av kundene våre. Vårt arbeid for å redusere klimaavtrykket fra våre virksomheter og våre produkter, går langt utenfor å bruke ordspill i vår markedsføring, skriver Schøyen.

- Vi, sammen med resten av bransjen, har en stor jobb foran oss, men vi har klare ambisjoner og mål vi ønsker å nå, avslutter hun.

Madeleine Schøyen Elkjøp.jpg

Ikke enig: Elkjøps kommunikasjonssjef ser ingen problemer med bruken av begrepet Klimadager, heller ikke denne uken. Foto: Elkjøp

Har ansatt bærekraftsjef
Elkjøp har tidligere signalisert at de tar bærekraft på alvor.

- Forbrukeratferden endrer seg, og det kreves mer av alle for å være med på den store dugnaden det er å løse miljøutfordringer. For oss er det dermed åpenbart at vi må gjøre det enklere for kunden å velge miljøsmarte produkter. Vi må gjøre det enklere å forlenge levetiden til produktene. Vi må gjøre det enklere å gi produktene flere liv. Kort og godt må vi ta grep og vi må gjøre det enklere for kundene våre, sa innovasjonssef Marianne Nøkleby i 2020, i forbindelse med at selskapet hadde ansatt sin første bærekraftsjef.

Les også: Hun blir Elkjøps første bærekraftsjef: - De mener alvor