16-dagerskampanjen er en internasjonal kampanje som arrangeres hvert år fra 25. november til 10. desember. 25. november er FNs internasjonale dag for avskaffelse av vold mot kvinner, og markerer starten på kampanjen. I Norge har FOKUS – Forum for Kvinner og Utviklingsspørsmål stått bak kampanjen siden 1999.

Ordet «femisid» er ikke kjent for de fleste, men daglig leder i FOKUS, Gro Lindstad, kan fortelle at ordet er temaet for årets 16-dagerskampanje.

- En av tre kvinner opplever vold i løpet av livet. Det er 736 millioner kvinner. Vold mot kvinner omfatter fysisk vold, psykisk vold, seksualisert vold og voldtekt. Den mest ekstreme formen for vold mot kvinner er femisid. Femisid defineres som drap på kvinner fordi de er kvinner, og er et alvorlig brudd på menneskerettighetene som det snakkes alt for lite om. Derfor er femisid temaet for årets 16-dagerskampanje, sier Lindstad.

I år får FOKUS hjelp av APRIIL Reklame til 16-dagerskampanjen. Byråleder, Christian Raae, mener det er et problem at ordet «femisid» ikke er i norske ordbøker og strekker ut en hånd til media om mer publisitet rundt årets 16-dagerskampanje. 

- Når Fokus kontaktet oss og fortalte om årets tema, så tok vi en rask beslutning om å hjelpe dem med å utvikle årets kampanje. Ordet femisid finnes altså ikke i norsk ordbok, og det er et problem som vår kampanje kommer å adressere, forteller Raae.

- Videre har både TV2 og Egmont besluttet å bli med og bidra med distribusjon. Så dette er en oppfordring til alle andre medier der ute. Vi trenger mer synlighet gjennom kanaler som TV, utendørs, dagsaviser, etc. Vil dere være med og støtte opp under en av de viktigste kampanjene i år? Ta kontakt med oss, sier Raae

16-dagerskampanjen avsluttes på menneskerettighetsdagen den 10. desember og inneholder markeringer, aksjoner, temamøter, foredrag, stands, leserinnlegg og lignende over hele verden for å synliggjøre og bekjempe vold mot kvinner og jenter. Dagen kampanjen starter, 25. november, er også dagen for FNs kampanje Orange Day. Kampanjen bruker fargen oransje som et symbol for en hverdag fri for vold mot kvinner og jenter.

Det er teamet Ole-Kristoffer «Doffen» Dahl-Trellevik, Mari Kihle og Einar Rustad Nilssen, som står bak årets kampanje. Produksjonsselskapet bak FEMISID filmene er The Film Agency Oslo med Anna Fredrikke Bjerke på regi.