Kosmetikkjeden Lush selger såpe og hudpleie i seks butikker fra Stavanger i Sør-Vest og Trondheim i Midt-Norge, samt en nettbutikk. Nå vil skrubbe sin tilstedeværelse i sosiale medier ved å trekke seg ut av Instagram, Facebook, Tiktok og Snapchat inntil disse selskapene har «tatt store steg» for å gjøre brukerne sine trygge. Det kommer frem i en pressemelding.

Avgjørelsen er tatt for alle 48 land Lush opererer i. I Norge har selskapet en Instagram-konto med over 10.000 følgere og en Facebook-konto med rett under 10.000 følgere som begge blir gjort inaktive etter 26. november.

- Som en oppfinner av badebomber, putter jeg all min innsats i å lage produkter som hjelper folk med å roe ned, slappe av og rette oppmerksomheten mot deres velvære. Plattformer innen sosiale medier har blitt antitesen til dette målet, med algoritmer som er designet for å få folk til å fortsette å scrolle istedenfor å roe ned og slappe av, sier Jack Constantine, CDO og produktoppfinner, i pressemeldingen.

Det britiske selskapet har over fire millioner følgere på sin amerikanske Instagram-konto, og i et intevju med BBC anslår Constantine at de kan tape ti millioner i omsetning på avgjørelsen.

Lush vil riktignok beholde kontoene sine på Twitter og Youtube.

Det er heller ikke første gang kosmetikkjeden har forsøkt seg på noe lignende. Det gjorde de også i Storbritannia i 2019, av bekymring for hvor stor kontroll teknologiselskapene har over folk.

Selskapet viser til inntoget av pandemien i fjor som begrunnelse for hvorfor de trakk tilbake til sosiale medier for å beholde kontakten med kundene sine.

Nå viser de til varslersaken mot Facebook som begrunnelse for at Lush igjen vil trekke seg ut, og denne gangen som et internasjonalt initiativ.

- Jeg har brukt hele livet mitt på å unngå å putte skadelige ingredienser i produktene mine. Det er nå overveldende bevis på at vi risikerer mye ved å bruke sosiale medier. Jeg er ikke villig til å utsette mine kunder for denne risikoen, så det er på tide å kutte det ut, sier Mark Constantine, OBE, medgründer, administrerende direktør og produktoppfinner.

En undersøkelse utført av Anfo viser at et flertall av norske annonsører er bekymret for at Facebook og Google skal bli for dominerende, men foreløpig er det ingenting som tyder på at de er villige til å trekke seg ut eller redusere budsjettene i sosiale medier.