Torsdag 25. november går startskuddet for den årlige kampanjen «Taushet tar liv» fra Krisesentersekretariatet og Likestillings- og diskrimineringsombudet som setter fokus på vold mot kvinner og partnerdrap.  Dette er også Den internasjonale dagen mot vold mot kvinner. 

Midtpunktet i årets kampanje er en nytolkning av Suzanne Vegas 80-tallshit «Luka», fremført av Ingebjørg Bratland.

«Han berre slår til tårer fell. Så går han ut og det er kveld. Ikkje stå imot meir no. Ikkje stå imot meir no», synger hun i filmen som slippes i dag. Bratland har fått med seg artist og låtskriver Espen Lind til å lage en norsk versjon av låten.

- Mitt mål og håp, er at denne versjonen kan bidra til at flere tør å si i fra, og at flere skjulte voldstilfeller oppdages. Altså at flere får den hjelpen de trenger. Personlig synes jeg låtresultatet har blitt veldig fint, og jeg håper den får publikum til å følge med og agere hvis nødvendig, sier hun i en pressemelding.

Det er Hyper og Nova Vista som står bak markedsførings- og kommunikasjonsarbeidet.

- Dette er en kampanje vi er ekstremt stolte av, med begrensede budsjetter og tid, ønsket vi å finne et litt utradisjonelt grep slik at kampanjen når ut bredt. Budskapet er spesielt viktig nå som det nærmer seg jul, og som er en høytid mange dessverre gruer seg til. Vi håper Ingebjørg Bratland sitt nydelige bidrag gjør at flere får opp øynene og skjønner sin rolle når det kommer til å hjelpe, sier Johanna Aas, strategisk rådgiver i Hyper.

Petter Gjelsnes, ansvarlig PR-rådgiver for kampanjen i Nova Vista, forteller at det har vært et godt samarbeid mellom byråene.

- Noen jobber betyr ekstra mye, og dette er utvilsomt én av dem. Dette er kommunikasjon som forhåpentligvis bidrar til å endre tilværelse til voldsutsatte til det bedre. Jeg håper alle der ute synes dette har blitt like fint som oss, og at temaet får oppmerksomheten det fortjener, sier han.

Målet med kampanjen er å synliggjøre alvoret av vold i nære relasjoner, og få frem hvordan man kan agere dersom man har mistanke om vold.

- Det er vanlig å tenke på vold som handlinger der utfallet er fysisk i form av blåmerker, sår eller brudd. Vold er så mye mer. Hver dag utsettes mennesker i vårt langstrakte land for fysisk og psykisk vold av en de står nær. Vi vet det kan være vanskelig å bryte når personen som gjør deg vondt, er en du er glad i, sier May Schwartz, fungerende ombud i Likestillings- og diskrimineringsombudet.

- Det er derfor ekstra viktig at venner, kolleger og naboer bryr seg og følger med på de rundt. Det er nettopp det kampanjen skal belyse. Vi er veldig takknemlige for at Ingebjørg Bratland vil være med å sette fokus på det alvorlige budskapet med en veldig fin sang, legger hun til.

Dersom du mistenker at noen utsettes for vold, kan du ta kontakt med Vold- og overgrepslinjen.