10. oktober markeres den internasjonale Verdensdagen for psykisk helse. I Norge er det Mental Helse som står bak markeringen på oppdrag fra Helsedirektoratet. Dette er landets største kampanje om psykisk folkehelse.

I følge Verdensdagens årlige undersøkelse synes to av tre at det er vanskeligere å snakke om sin psykiske helse enn om sin fysiske helse, og aller vanskeligst er det for unge voksne mellom 18 og 30 år.

Reklamebyrået Molte fikk i oppdrag å vise hvor lite som skal til for å «se» et annet menneske, og hvor viktig det er at vi gjør det.

- Vi ser at konseptet og skissene vi har testet falt i svært god jord hos målgruppen. Over halvparten av de spurte sier at de liker filmen godt eller svært godt, sier tekstforfatter og byråleder Guro Soelberg Martinsen.

Ifølge deres målinger blir filmene oppfattet som nyttige, engasjerende og ekte.

- Filmene scorer også høyt på parametere som relevans og emosjonelt bevegende. Og det er jo nettopp det som kjennetegner effektiv kommunikasjon. At i tillegg 26 prosent sier at filmen skiller seg fra andre i samme sjanger viser at Verdensdagen for Psykisk helse har en unik stemme og et format som kan dyrkes og videreutvikles. Det er vi skikkelig stolte av, fortsetter hun.

I tillegg til filmene har Molte også utviklet en ordbok for psykisk helse som skal inspirere målgruppen til å lese mellom linjene.

- Hva betyr egentlig «jeg kjenner så få der»? Kan det være at vedkommende egentlig vil være med på et vennetreff, men trenger en ekstra dytt og en hånd å holde i? Scenariene vi har dramatisert er lett gjenkjennbare og basert på kvalitative intervjuer og observasjoner for å treffe så godt og relevant som mulig, sier byrålederen.

Moltes kreative og strategiske team består av digitalrådgiver Radoslaw Krzeski, grafisk designer Siri Topp Løvlien og prosjektleder Marit Falkenberg og tekstforfatter og konseptutvikler Guro S. Martinsen. 

Se en av de seks filmener her og et eksempel fra kampanjens ordbok for psykisk helse under:


Molte har også laget en «Urban Dictionary» for psykisk helse. Slik ser den ut:

21_Verdensdagen_UrbanDictionary_Post_Grønn_Gamere.png