I år går TV-aksjonen – som nå er i gang – til Plans arbeid for å bekjempe barneekteskap. Under aksjonsnavnet «Barn, ikke brud» ønsker Plan å nå ut til tre millioner mennesker for å få slutt på barneekteskap. 

I likhet med i fjor, er det Nord DDB som har laget kampanjen for årets TV-aksjon.

Les mer om årets TV-aksjon her: Anne Rimmen gjør NRK-comeback - her er årets programledere for TV-aksjonen

- Selv om vi endelig får mulighet til å gjenoppta fysisk bøssebæring ble filmingen til årets kampanje fortsatt preget av reiserestriksjoner. Nok en gang måtte vi lage en kampanje fra Norge uten å være i felt. Vi gikk derfor for en dramatisert løsning som både viser problemstillingen og det vi kjemper for i årets kampanje, nemlig at barn skal få være barn, ikke brud, sier Guri Sanders, markedsleder i TV-aksjonen i en melding. 

- Positiv og fremtidsopptimistisk vinkling
Aleksander Hetland, kundedirektør i Nord DDB, sier at årets tema både er alvorlig og mangefasettert.

- Det er fristende, og kanskje intuitivt, å lage en kampanje som spiller opp sjokkeffekten av et barn som gifter seg med en voksen, men dette gir oss bare en brøkdel av problemstillingen. Vi måtte i tillegg få frem de underliggende årsakene og forklare hvordan Plans kontinuerlige arbeid bekjemper disse, sier Hetland.

- Vi har derfor valgt å engasjere gjennom en positiv og fremtidsoptimistisk vinkling av barndommen, for å illustrere hva disse jentene og samfunnet har å miste om de blir giftet bort, fortsetter han. 

Interaktiv film ble en del av undervisningen
I tillegg til å samle inn penger, fungerer også TV-aksjonen som en kunnskapskampanje. I år har dette resultert i en interaktiv film der publikum kan ta valg på vegne av Sara - en jente i et alternativt Norge som blir fortalt at hun skal giftes bort.

- Hensikten er at man skal kunne erfare at det er mange ulike grunner til at barneekteskap forekommer, og at det som regel er et resultat av ytre drivkrefter fremfor at foreldre ikke elsker barna sine. Snarere tvert imot, sier kreatørene Simen Ødemotland og Andrea Lütken.

Løsningen har blitt implementert i Gyldendals digitale læringsunivers Salaby, og er nå en del av undervisningsopplegget til barneskole og ungdomsskoleklasser over hele landet.

- Det synes vi er stas, sier kreatørene. 

Alle filmer er produsert av Tangrystan, mens den interaktive nettsiden er kodet av Dekode.