Denne helgen skal fjorårets fredsprisvinner - Verdens matvareprogram - feires av Nobels fredssenter i Oslo med konferanse og matfestival. Begge deler er åpne for alle.

- Vi har samlet mange av de mest interessante bærekraftige mat- og drikkeaktørene i Norge. Sammen skal vi inspirere og gi folk mer kunnskap om verdien av gode matsystemer og arbeidet til WFP, sier kommunikasjons- og markedssjef ved Nobels Fredssenter, Kim Reksten Grønneberg.

På fredagens konferanse samles helre fire Nobels fredsprisvinnere. I tillegg kommer Gunhild Stordalen og Johan Rockstrøm, og den britiske stjernekokken Arthur Potts Dawson. Senere på ettermiddagen åpner matfestivalen «Fix the Food» på Rådhusplassen. Der kan fredssenteret friste me syrisk gatemat med Aleppo Bahebek, drikker laget på ugress fra Villbrygg, og Bondens Marked med verdensmesteren i ysting. I tillegg settes det opp en egen festivalscene med foredrag fra blant andre Tomm Kristiansen, Esaias Vinbar, restemat-kurs med Bama og WFPs Kim Rønning som akkurat har returnert fra feltarbeid i Afghanistan.

Nobels Fredssenter samarbeider med det strategiske designbyrået Designit på konferansen.

- Det er andre år på rad Designit bistår oss på vår internasjonale konferanse. I år har de bragt inn ekspertise innen systemisk-, produkt-, branding- og kommunikasjonsdesign for å utvikle et gjennomført konsept og opplevelse for å inspirere nysgjerrighet og læring knyttet til mat som en sentral løsning for verdens problemer, sier Grønneberg.

Festivalen er åpen fredag ettermiddag og kveld, og hele dagen lørdag.

- Nå er det lenge siden det har vært skikkelig festivalstemning på Rådhusplassen og vi gleder oss til å invitere Oslofolk til en annerledes matfestival der du ikke bare kan spise og oppleve smakfull og bærekraftig mat, men også lære om hvordan mat kan muliggjøre positiv endring i verden, sier Kjersti Fløgstad, administrerende direktør ved Nobels Fredssenter.