Tirsdag kunne en samlet kommunikasjonsbransje sjøsette to guider for mangfoldsstrategi og mangfoldsrekruttering. Målet er å skape en bransje som speiler samfunnet bedre enn den gjør i dag, men det er langt igjen dit, påpeker Umar Ashraf og Aram Zarkoob Vaughan.

- Dette er første steg på en lang reise, og det er viktig å få sagt, sier kommunikasjonsrådigver Umar Ashraf i BDO.

De er to av artikkelforfatterne bak kommentaren - Fem refleksjoner om mangfold som de skrev med Linn Johnsson, Behnam Farazollahi og Robert Radoli. Kommentaren ble startskuddet for arbeidet med de to guidene, som har blitt utarbeidet av bransjeforeningene Grafill, Anfo Annonsørforeningen, Mediebyråforeningen, Kreativt Forum og Kommunikasjonsforeningen.

Therese Manus i Kommunikasjonsforeningen er tydelig på at det denne gangen er etnisk mangfold som har vært i fokus, men sier at guidene også kan brukes til å fokusere på eller rekruttere andre typer mangfold.

- Vi mener det er relevant for inkludering generelt. Samtidig stopper ikke arbeidet vårt her. Vi kommer til å fortsette å jobbe for mer mangfold i bransjen og se om det er andre områder som trenger ekstra fokus innenfor mangfoldsarbeidet, sier hun. 

Les mer: Byrå-Norge lanserer retningslinjer for mangfold: - Arbeidet stopper ikke her

- En offentlig forpliktelse
Daglig leder i No Name, Aram Zarkoob Vaughan, understreker at de ikke er på lanseringen for å «mangfoldsvaske» bransjen på noen som helst måte.

- Det er viktig å si at vi ikke representerer alle minoriteter i Norge og eller alle minoriteter i vår bransje. Det er en mangfoldig gruppe. Men vi har kommet oss et steg videre, og det må vi tenke er en bra ting, sier hun.

- Det er første gang noen gjør noe helt konkret, sier de to nærmest i kor.

Nå hviler ansvaret på skuldrene til byrålederne, mener de.

- Dette er en offentlig forpliktelse til tematikken og vi må sørge for at vi etterlever den, sier Ashraf.

- Det har kommet noen spørsmål fra unge mennesker som skal prøve å finne ut av hva slags argumentasjon de skal bruke for å få sine ledere til å ta tak i dette. Da blir jeg nesten litt provosert. De lederne som ikke forstår alvoret i dette nå, bør kanskje se seg om etter noe annet. Nå må vi begynne å se handlinger, sier Vaughan.

- Må se på dette som en oppfordring
- Hvordan skal man unngå at dokumentene havner i en skuff?

- Tiden er inne for at bransjen og annonsørene viser at de har ment alvor. De har alltid sagt at de ikke vet hvor de skal begynne. Nå har de fått noe veldig konkret, så får vi håpe at bransjeforeningene følger opp med flere oppfordringer til bransjen. Men bransjen må se på dette som oppfordring én og to. Få dere en mangfoldsstrategi og få på plass rutiner for god mangfoldsrekruttering, sier Ashraf.

- Det må være et ønske som kommer innenfra. Vi kan ikke påtvinge noen et ønske, vi kan bare vise viktigheten av hvorfor de må gjøre dette, sier Vaughan.

- Vi ser av undersøkelser at unge kreative mennesker er på leting etter selskaper som speiler det samfunnet de er en del av. Det betyr mer mangfold og flere perspektiver. Det må flere ledere være bevisste på i sin rekruttering av de beste hodene, fortsetter hun.

- Hvis jeg nå finner et byrå eller en annonsør av en relativt stor størrelse som ikke har det på plass, så lurer jeg på hva unnskyldningen er. Nå har de to guider som de kan begynne å jobbe med, sier Ashraf

Se guiden for mangfoldsrekruttering her og mangfoldsstrategi her