Navn: Inger Lise Blyverket

Alder: 52

Stilling: Direktør for Forbrukerrådet

 - Hvor går årets ferie?

- Norgesferie i år som i fjor. Tvedestrand, Hadeland, Lom, Urke, Loen, Turtagrø, Valdres, Trysil, Ullensvang og bittelitt Osloferie.

- Mye fjell – der trives jeg godt, gjerne også høyt og bratt: Årets desiderte høydepunkt er bestigningen av Storen – Store Skagastølstind. God mat og drikke sammen med gode venner gjør at årets aktivitetsferie også er en tvers gjennom sosial ferie for kona og meg.  

- Google har allerede en plan om å fase ut bruken av tredjepartsdata i sin nettleser, mens Facebook vil la brukerne selv kontrollere hva de deler. Hvorfor trenger vi likevel et forbud mot overvåkningsbasert reklame og kan et slikt forbud også ramme norske mediehus?

- Overvåkningsbasert reklame er blitt så vanlig at vi nesten ikke legger merke til det, og denne måten å etablere digitale markedsplasser på har nærmest blitt enerådende som forretningsmodell. Det tar fra oss personvernet vårt og kontroll på egne personopplysninger. Det bidrar til overvåkning, men også manipulasjon, diskriminering og svindel. Google og Facebook er store plattformer som legger til rette for nettopp slik markedsføring, men forbudet er ikke ment å ramme dem spesielt.

- Det er en hel bransje som gjennom et forbud må se seg om etter forretningsmodeller som ivaretar våre forbrukerrettigheter på en helt annen måte enn i dag – og de fins, det er bare så vanskelig å konkurrere på like vilkår når den overvåkningbaserte modellen dominerer. Det betyr at også norske mediehus kan bli rammet av et slikt forbud. På sikt vil både forbrukere og virksomheter som ønsker å markedsføre sine varer og tjenester tjene på det.

 - Tenk deg at du arrangerte en utflukt i sommer og inviterer tre gjester. Hvem tar du med og hva spiser du?

- Etter et drøyt år med korona er det følgende lokale helter jeg gjerne vil bringe sammen:

- Erik Laeskogen, mangeårig servitør og mye annet på Kampen Bistro, her som representant for en svært utsatt serveringsbransje. Han (og kollegene) har stått fjellstøtt gjennom krisene og nedturene, vært kreativ og løsningsorientert og sørget for at alle som er glad i stedet har slått ring om stedet også under nedstengningen.

- Even Bentsen, guide og tindevegleder også for meg de siste årene, som representant for alle dem som har gjort det enda enklere og tryggere for alle oss som har hatt behov for å komme oss ut i naturen samtidig som vi kjenner på adrenalin, komfortsone og ekstrem mestringsfølelse. Vi er mange som har trengt sånne oppturer (bokstavelig talt) i det siste.

- Hege S. Høsøien, leder av Vålerenga Vel, som representant for dem som har bidratt til å styrke fellesskapet lokalt i pandemien. Hun er primus motor for REKO-ringen på Vålerenga, alltid trygt, sikkert og effektivt organisert. Og ikke minst har hun stått i fremste rekke i kampen for å bevare Hylla, ei verneverdig gate, og hun kjemper fortsatt for at politikere ikke overkjører lokaldemokratiet når det skal bygges nye jernbanespor gjennom vårt nabolag.

- Også er det alltid plass til en til rundt bordet: Min niese, Ingrid Blyverket, student på 22 år, som representant for dem som kanskje har betalt aller mest over lengst tid for nedstengningen av samfunnet, kanskje særlig her i Oslo. Jobb, studier, fritidsinteresser, venner – alt har blitt satt på vent eller vært kjølt ned til frysepunktet. Det har kostet mye å beholde optimisme, glød, solidaritet og entusiasme, både for henne og mange i hennes situasjon.

- Jeg serverer det jeg liker aller best selv: Pasta vongole – ingen ting trumfer et godt sjømatmåltid.

- Hvilke bøker eller TV-serier har du spart til sommeren for å pløye deg gjennom?

- Jeg ser svært lite TV om sommeren, oppsparte godbiter får vente til høsten.

- Jeg lytter akkurat nå til Vigdis Hjorths «Er mor død» når vi kjører Sør-Norge rundt i bil. Hun er en norsk forfatter jeg setter svært høyt.

- På Kindle ligger «Der du kommer fra» av Sasa Stanisic – den er påbegynt og er så langt et svært spennende møte med en forfatter jeg ikke tidligere har lest.

- Hva var det første du gjorde da landet begynte å åpne opp igjen?

- Booket bord på yndlingsrestaurantene: Le Benjamin og Kampen Bistro sammen med gode venner.

- Hvilken norsk toppleder imponerer deg mest det siste året?

- Inga Bejer Engh – barneombudet. Hun har stått kompromissløst på barn og unges side gjennom hele pandemien og sørget for at politikere og myndigheter må skjerpe sin begrunnelse hver gang det er blitt innført regler og begrensninger som øker sårbarheten for de som sliter mest fra før. Det har hun gjort på en alltid tilstedeværende, sympatisk, ryddig og konstruktiv måte.

- Hvis du skulle valgt studieretning i dag, hvilken skole eller hvilket studium ville du begynt på?

- Jeg er lærerutdannet og det har gitt mange muligheter. Men skulle jeg velge på nytt ville jeg gjerne ha utdannet meg både til jurist og samfunnsøkonom. Begge er fagområdene som er almendannende og nødvendige for både å forstå og påvirke samfunnet.

- Trenger vi en ny lov som setter en grense på hvor mye Amedia, Schibsted og Polaris Media kan eie av aviser i Norge?

- Jeg mener denne debatten absolutt er interessant. Det er ikke gitt at eierkonsentrasjonen er en fordel for forbrukerne. Regulering av mediene er likevel prinsipielt utfordrende, og jeg spår at dette blir en krevende øvelse for en ny regjering. Jeg har ikke konkludert i saken og det blir spennende å se om en ny regjering vil foreta seg noe og eventuelt hvordan.  

- Bør det eller bør det ikke være forbudt for norske kjendiser å stille opp i reklamefilmer for utenlandske spillselskaper eller må regjeringen roe seg litt i kampen mot spillselskapene?

- Forbrukerrådet støttet den nye spilloven i høringen og vi er glade for at regjeringen strekker seg langt for å verne forbrukerne mot ulovlig spillreklame. Selve utformingen av loven har vi ikke sett på ennå. Selv om reklame og spill allerede er forbudt ser vi mange forbrukere får gjeldsproblemer som følge av pengespill, derfor er det viktig med reguleringer. Det kanskje mest interessante i denne saken er å se regjeringens vilje til å utfordre internasjonale aktører for å verne det norske spillemonopolet. Der det er politisk vilje er åpenbart det meste mulig.

- Hvordan blir Norge med Trygve Slagsvold Vedum som statsminister?

- Det gjenstår å se! Vi i Forbrukerrådet samarbeider godt med norske myndigheter og politikere uansett partipolitiske farge på både posisjon og opposisjon.

- Men jeg forventer at vår neste regjering setter forbrukerpolitikken høyt på dagsorden. Skal vi lykkes med overgangen til et bærekraftig samfunn og samtidig utnytte de muligheter som digitalisering gir, må politikerne sette forbrukeren i sentrum.

- Det må være enkelt og rimelig å ta bærekraftige valg, både i ferien og til hverdags – og vi som forbrukere må settes i stand til å forstå både prising og kvalitet, for å kunne gjøre gode, opplyste valg som i sin tur bidrar til sunn konkurranse næringsaktører i mellom.

- Speedo - yay or nay?

- Jeg antar det siktes til den typiske, noe minimalistiske, herremodellen Jeg bryr meg svært lite om hva slags badetøy folk har på – for meg må man gjerne bade naken om så er.