Navn: Kjell S. Rakkenes

Alder: 51

Stilling: Konserndirektør kommunikasjon, bærekraft og samfunnsansvar i Nortura

 - Hvor går årets ferie? 

- Det blir en tredelt affære i sommer. To etapper med familiebesøk på min og min kones side. Forhåpentlig duger korona-passet til Danmark slik at vi får sett igjen familien på kona sin side. Det er alt for lenge siden vi har hygget med familien og våre danske venner. Fra Danmark går fergeturen til Kristiansand og til Sandnes for å møte mor, far, søsken og venner i Rogaland. Den tredje delen av ferien er en årlig egotripp med fluefiske på hemmelige steder i gode norske ørretelver. 

- De siste ukene har dere fått mye kritikk for Gilde og Norturas svinereklame, men dere har også solgt dere ut av Nationen. Er det tider du tenker dere kanskje heller skulle ha drevet med medier og ikke grisehold?

- Jeg velger gris før journalister. Syv dager i uka. Ja, vi har fått kjeft for en annonse som sto på trykk i et døgn i 2019 og en reklamefilm fra 2018. Egentlig helt OK, det er krevende å finne en god balanse når vi skal vise frem livet på norske bondegårder. Det å selge seg ut av Nationen har vært en lang prosess med bakgrunn i at det finnes eiere der ute som er langt bedre i stand til å videreutvikle Nationen enn hva vi er. Kampen om leserne er knallhard. Som eier må du enten ta risikoen med å investere for å bygge strukturkapital eller finne en god partner og ny eier. Vi valgte det siste. Salget av Tun Media og Nationen var det beste for norsk landbruk, Nationen, de øvrige titlene, konsernet, de ansatte og oss som eiere.

- Hva var det første du gjorde da landet begynte å åpne opp igjen? 

- Da vi så lyset i enden av tunnelen, og var sikre på at det ikke var bølge nummer tre, kjøpte vi nytt hus. Vi var møkkleie hjemmekontor så vi bestemte oss like godt bygge nytt. Nå flytter vi 500 meter lenger oppi gata. For oss har pandemien definitivt satt varige spor. 

- Hvis du skulle valgt studieretning i dag, hvilken skole eller hvilket studium ville du begynt på? 

- Juss eller samfunnsøkonomi fordi verden rundt oss blir mer komplisert og verden trenger nye økonomiske modeller karre seg ut av de utfordringene vi står midt oppe i. Endringene krever ny kunnskap, modigere ledere og handlekraftige politikere. Juristene kan navigere oss igjennom en mer komplisert hverdag, mens samfunnsøkonomene må tenke ut nye modeller som premierer bedrifter og enkeltmennesker som tar ansvar for felleskapet og ikke bare seg selv.

- Trenger vi en ny lov som setter en grense på hvor mye Amedia, Schibsted og Polaris Media kan eie av aviser i Norge?

- Jeg forstår lite av den bekymringen mange har til mediemangfoldet. Alternativet til de tre store er et fravær av norskeide medier. Vi trenger et Konkurransetilsyn som er gode vaktbikkjer, samtidig som de forstår at konkurransen mot store internasjonale medieaktører stiller krav til størrelse på eiersiden i Norge. Utfordringen i mediemarkedet handler i liten grad om de tre store, men om vi i det hele tatt lykkes i å opprettholde tre lønnsomme og norske medieselskaper over tid. Små aviser og medieselskaper har ikke nubbsjans mot big tech og de virkelig store medieselskapene om de ikke får lov til å konsolidere eierskapet.

- Bør det eller bør det ikke være forbudt for norske kjendiser å stille opp i reklamefilmer for utenlandske spillselskaper, eller må regjeringen roe seg litt i kampen mot spillselskapene? 

- Er det virkelig en debatt om å forby nordmenn å stille opp i reklame for produkter som selges lovlig i det norske markedet?

- Prisen på TV-sport skyter i være og TV 2s nye Premier League-priser nærmer seg 1000 kroner i måneden. Hopper du av eller blir du fortsatt betalende abonnent? 

- Har blitt dyrt, ja, men jeg er medgangssupporter og betaler prisen så lenge Ole Gunnar Solskjær er trener i Manchester United. 

- Hvordan vil det bli i Norge med Trygve Slagsvold Vedum som statsminister? 

- Etter Odvar Nordli har ingen statsminister i Norge i realiteten måttet snu på krona og prioritere i viktige og store budsjettspørsmål. Datidens politiske drama, salderingsdebattene i Stortinget, forsvant fra språket like raskt som oljeinntektene økte. Jeg tror at Trygve Slagsvold Vedum vil bli en glimrende statsminister, på samme måte som Erna er og Jens var. 

- Speedo - yay or nay? 

- Et definitivt nay!