Det internasjonale markeds- og meningsmålingsinstituttet Nielsen utvikler sin reklamestatistikk, som har vært én av flere målinger som følger utviklingen på det norske reklamemarkedet. Nielsens reklamestatistikk måler volumet både på kanalnivå, bransjer og enkeltannonsører og estimerger verdi basert på medienes bruttopriser før fremforhandlede rabatter.

En svakhet ved målingen har vært det digitale, men fra og med andre halvdel kommer Nielsen til å styrke målingene med en tjeneste for statistikk over investeringer i sosiale medier og apper i flere av selskapets markeder, inkludert Norge.

Tjenesten skal forsterke Nielsens Ad Intel-portefølje, og vil være tilgjengelig i Norge i andre halvår.

- I første rekke er det Facebook, YouTube, Instagram og Twitter som planlegges rapportert i løpet av høsten 2021, samt omtrent 50 av de største appene på det norske markedet, sier kommersiell direktør i Nielsen, Ragnhild Herlofsen, til Kampanje og fortsetter:

- Datainnsamlingen baseres på en sofistikert hybridmetode med en kombinasjon av opt-in «human» og virtuelle paneler, og måler både desktop, mobil og tablets daglig, sier Herlofsen.

Hun forteller at Nielsen allerede har dekket displaymarkedet på norske nettaviser i noen år, og utvider nå med de største kommersielle app’ene i Norge, samt en viktig del av de store og kjente sosiale mediene både i browser og app.

- Betydelig løft
I en pressemelding skriver Nielsen at forbedringene vil gi et «totalt sett mer presist og helhetlig bilde av annonsekjøp i Norge». Målet er at Nielsens Ad Intel Digital, sammen med den øvrige detaljerte databasen for medieinvesteringer, vil utgjøre et robust grunnlag for arbeidet med indentifisering av potensielle kunder, analyser av trender og merkevarestrategier.

- At vi nå forsterker statistikken vår med data for sosiale medier og de viktigste app-ene i det norske markedet er et betydelig løft for tjenesten vår i Norge, sier Herlofsen.

Hun sier «dette er informasjon kundene har etterspurt.»

- Vi er virkelig glade for å kunne imøtekomme behovet. Vi føler oss sikre på at tilgjengeliggjøring av de nye datasettene vil være et positivt bidrag til økt innsikt om det digitale annonsemarkedet, fortsetter hun.

Med denne lanseringen mener den kommersielle direktøren at de har kommet et godt stykke på vei mot et solid digitalt produkt for reklamestatistikk.

- Men vi vil absolutt ikke stoppe med dette. Vi jobber stadig mot å inkludere. flere nettverk, og også flere digitale produkter som er viktige for kundene våre. Digitale medier og annonseløsninger er i konstant endring, og for å forbli relevante må vi som er leverandører av data i markedet naturligvis jobbe hardt for å tilpasse oss, sier hun.

- Enda bedre rustet
Alessandra Rossi
, Nielsen Ad Intel Product Strategy Lead, forteller at de har ambisjoner om å representere en nøytral kilde til relevant data som de ulike aktørene kan benytte seg av i arbeidet med å utvikle konkurransedyktige mediestrategier.

- Med Nielsen Ad Intel vil den norske mediebransjen fremover være enda bedre rustet til følge egne og konkurrerende medieinvesteringer, og planlegging av annonsekampanjer i Norge vil med dette ta et skritt fremover, sier hun.

Forbedringen av Ad Intel er en del av Nielsens mål om å tilby valide, representative og relevante data til både kjøpere og selgere av annonseplass i media.