Konkurransetilsynet mener at DNBs oppkjøp av Sbanken vil kunne svekke konkurransen i markedet for sparing i fond. Dermed vurderer de å stanse oppkjøpet.
- Dette vil kunne føre til høyere priser og være til skade for norske forbrukere som etterspør fondssparing, skriver Konkurransetilsynet i en pressemelding.
15. april ble det kjent at DNB ønsket å kjøpe Sbanken. I forrige uke ble det kjent at DNB nå har sikret seg 90,9 prosent av aksjene i Sbanken til 108,85 kroner per aksje. Dermed kan de tvangsinnløse de resterende aksjene.
I tillegg til godkjenning fra Konkurransetilsynet må også Finansdepartementet godkjenne oppkjøpet.
- Bankmarkedet er et stort og viktig marked for norske forbrukere, og DNBs kjøp av Sbanken er et av de største oppkjøpene i markedet på mange år. Basert på foreløpige analyser har tilsynet kommet til at det er nødvendig med ytterligere undersøkelser før det kan tas endelig stilling til om oppkjøpet skal tillates, sier avdelingsdirektør Gjermund Nese i Konkurransetilsynet.
DNB skriver i en børsmelding torsdag morgen at de «er tilfreds med at Konkurransetilsynet har bekreftet at mulige konkurransemessige bekymringene kun knytter seg til fondsdistribusjon og ikke til boliglån eller andre banktjenester som utgjør den vesentligste delen av Selskapets virksomhet.»
I et intervju med Dagens Næringsliv i april sa konkurransedirektør Lars Sørgard at de i vurderingen av oppkjøpet er opptatt av konkurransepresset mellom partene.
- Vi kommer til å se grundig på denne, for det er en sak med et mulig konkurranseproblem, og vi bekymrer oss for mulig konkurranseskade, sa Sørgard.
Han trakk blant annet fram at det ville bli aktuelt å se på om Sbanken er en såkalt prispresser, altså en aktør som gir gunstigere betingelser, for eksempel lavere gebyrer eller lavere renter. I tillegg måtte DNB dokumentere at forbrukerne ikke vil bli skadelidende av oppkjøpet.
Sbanken ble etablert i år 2000, som den første rene digitalbanken i Norge, og ble notert på Oslo Børs i 2015. Selskapet ble en selvstendig norsk bank høsten 2015, men var inntil da et datterselskap av svenske Skandiabanken.
Kommentér