I dag arrangeres Magnet Awards som i regi av Anfo hedrer årets beste kommunikasjonsarbeid innen employer branding og rekruttering i Norge. 

13.00 ble prisen for «Årets fagperson» i employer branding tildelt Kate Aunaas Ingram, som nå jobber som Vice President Global Attraction & Mobility i Statkraft. Hun er den første vinneren av kategorien, som er ment å hedre de personene som står bak all den gode jobben som gjøres innenfor dette fagområdet.

Prisen hadde ingen shortlist, men flere nominerte. 

- Kate har et brennende engasjement for Employer Branding som fag og har vært med å løfte den frem som et viktig fagområde for bedrifter i Norge. Kate er aktiv på LinkedIn og deler både personlig tanker og inspirasjon fra andre med sitt nettverk. Hun har etablert et EB-nettverk med eksperter fra mange av Norges største virksomheter som møtes for å dele erfaringer og gjøre hverandre bedre. Kate har også holdt mange foredrag og vært med i podcaster for å diskutere EB som et tema og hvordan hun i sin nå værende og tidligere jobber har jobbet aktiv med Employer Branding, skriver juryen i sin begrunnelse. 

Ingram var meget glad og overrasket da hun fikk prisen i hendene. 

- Det er veldig spennende. Det er et veldig viktig fagområde som vokser hvert år. Jeg er veldig glad for at det settes så stort fokus på dette, sier Kate før hun fortsetter. Det er ikke alltid store team som jobber med employer branding, så jeg har satt i gang nettverk de siste årene for å dele kompetanse med bransjen, sier Ingram. 

- Bevisst på mitt purpose
- Hva er det som driver engasjementet ditt?

- Jeg er veldig bevisst på mitt purpose. Jeg elsker å finne ut hvorfor folk bestemmer seg for å jobbe et sted eller et annet, og om den emosjonelle kobling mellom en jobb og arbeidsgiver. Employer blanding er en god miks mellom å finne ut hvorfor – og å eksponere de beste elementene hos en arbeidsgiver på en kreativ måte. Det samme gjelder menneskene - hvem du tenker på i forhold til arbeid og strategi, sier Ingram til Kampanje. 

Hun har tidligere jobbet med employer branding i store merkevare-selskaper som Coca-Cola og Orkla.

- Hva slags employer branding driver dere med i Statkraft? Har dere blitt flinkere den siste tiden - en stund slet dere jo med kjennskapen?

- Vi har jobbet mye i det siste med corporate branding, men nå fokuserer vi også på employer branding. Det vi vet, er at i Norge kjenner ikke 50 prosent av studentene nok om oss til å velge om Statkraft som en ideell arbeidsgiver. Så det er en viktig historie vi må fortelle om alle mulighetene vi kan gi, men også om hvordan det er å jobbe her. Vi har ikke vært tydelige nok tidligere å prate til brede målgrupper, sier Ingram.

Hun legger til at de også har en sterk purpose-drevet kultur, men at de må bli bedre til å fortelle om de beste tingene om Statkraft.

- Ingenør-studenter på NTNU er fortsatt en viktig målgruppe for oss, men vi må også rette oss mot bredere målgrupper innenfor foreksempel IT og teknologi. Det er et fokus for oss fremover, sier Ingram. 

Statkraft sliter med kjennskapen: - Vi har ikke snakket høyt i media på flere år

Disse fikk også gull
Tidligere i dag har både McDonald’s, Sopra Steria, Tolletaten, Cowi og Veidekke hentet gull i Magnet Awards.

McDonald’s har fått gull i åpen klasse for kampanjen «Stjel våre ansatte». Sopra Steria henter gullet for årets kampanje overfor egne medarbeidere med «Alt annet enn talkshow». Tolletaten står bak årets kampanje overfor studenter, mens Cowi står bak årets kampanje overfor erfarne med «Ingenørd». 

Veidekke henter gull i bærekraftig HR, som er en videreutvikling av kategorien mangfoldig HR. Denne prisen går ifølge juryen til et case som tydelig viser hvilke bærekraftig initiativ som er tatt og som får frem hvordan det aktivt jobbes med bærekraft i employer branding.

Klokken 14 deles den siste prisen ut - i kategorien årets helhetlige employer branding.

- Statkraft er i startfasen
Ingram avviser at det er skuffende at Statkraft ikke har vunnet flere priser under årets utdeling.

- Vi er i startfasen av en nye reisen med employer branding. Vi bygger et godt grunnlag og skal lage vår første employer value protosition i år. I fremtiden kommer vi til å komme sterkere tilbake.

- Hvordan har employer branding blitt påvirket av koronakrisen? Har det blitt lettere eller vanskeligere for bedrifter?

- Jeg synes absolutt det var tøffere under koronakrisen, og samtidig så ble det enda viktigere å forstå at ansatte må føle en kobling til der de jobber. Spesielt når man ikke er fysisk samlet på en arbeidsplass. Koronakrisen har hjulpet oss å putte employer branding on the map, men det er også veldig face to face. Så vi trengte å bli enda mer kreative og å finne andre måter å kommunisere på og å fortelle - via sosiale medier, via nettverk, via arrangementer på nettet. Vi trengte å tenke annerledes, men nå forstår vi enda mer hvor viktig dette er for oss, sier hun. 

Ingram har også noen noen gode tips til selskaper som vil bli mer attraktive på jobbmarkedet i 2021. De bør bli enda mer datadrevne, og bør bruke datagrunnlag i alle beslutningene de tar:

- Man må produsere riktig type data, både internt og eksternt, for å navigere. Uten data er man nesten blinde, man må ha gode data for å kunne drive god employer branding. Det er veldig vanskelig å bygge en strategi fra bunden av og opp, så man må starte i toppledelsen. Man må starte strategisk fra innsiden og utover, forklarer hun. 

- I tillegg må man må tenke helt nytt. Man kan ikke gjøre alle de samme tingene som alle andre gjør. Det er veldig viktig å tenke kreativt og utenfor boksen. Slik skiller man seg fra andre selskaper, legger hun til.