De to gründerne Marte Alstad Hansen og Camilla Elise Berg forlot den tradisjonelle reklame- og mediebransjen for å starte byrået Awake i 2019. Berg har bakgrunn som rådgiver i mediebransjen og har blant annet jobbet i Schibsted, mens Alstad Hansen har tidligere jobbet som Art Director i Creuna og We Are Live.

Nå står de klare med en ny metode for å kommunisere bærekraft, med Trysil som pilotkunde.

- Bærekraft er et komplekst tema som er utfordrende for mange bedrifter å gå inn i. De fleste aktører gjør sitt beste og tar grep, men finner det krevende å kommunisere tiltakene på en engasjerende måte. Frykten for å bli tatt for å si noe feil, si for lite eller for mye, stopper hele kommunikasjonsprosessen, sier kreativ leder Marte Alstad Hansen.

- Derfor har vi laget et kommunikasjonsverktøy som hjelper bedrifter med å få en oversikt over deres bærekraftsarbeid, prioritere områder, konseptualisere budskapet og kommunisere bærekraft med stolthet, fortsetter hun.

- Har ikke visst hvordan
Verktøyet er en firestegsprosess som skal ta kunden gjennom en reise, fra de pakker sekken til de hopper ut i markedet. Awake har engasjert Sandra Ness i Turnss som konsulent på prosjketet hvor hun har bidratt på innsikt og strategi. 

Trysil var et naturlig valg som pilotkunde. De fikk Innovasjon Norges merke for bærekraftig reisemål allerede i 2013.

- Trysil er bygget opp på bærekraftige verdier. Dette har vært i ryggmargen vår siden reiselivsutviklingen startet og har forsterket seg de siste ti årene. Vi har hele tiden ønsket å kommunisere alle tiltakene vi og de ulike aktørene gjør, men vi har ikke helt visst hvordan, sier daglig leder i Destinasjon Trysil, Gudrun Sanaker Lohne

- Skal ikke grønnvaske
Sammen med Awake har de samlet all innsikt og bærekraftsarbeid i en «ryggsekk», og gjennomført interne spørreundersøkelser for å finne deres hjertesak, som utgjør «fjellet» i prosessen.

- Da vi hadde gjort alle stegene og kommet til «utsikten», hvor vi skal finne konseptet, så var det veldig tydelig hva det skal være, sier daglig leder Camilla Elise Berg i Awake.

Det siste steget er en «fallskjerm», som skal forberede virksomheten på eventuelle reaksjoner og kritikk.

- De skal ikke føle seg usikre på noe om de får tilbakemeldinger. Det er noen utfordringer som vi er opptatt av at de må være åpne og transparente om, og det er en del av verktøyet hvordan de skal kommunisere det ut. Vi skal ikke grønnvaske.

Saken fortsetter.

Awake bærekraft.jpg

Fire trinn: Denne prosessen skal gjøre merkevarer trygge på kaste seg utenfor fjellet og inn i bærekraftskommunikasjon.


Lanserer nytt konsept i høst

Trysil samarbeider med flere andre destinasjoner både i Norge og Sverige, og planen er at også disse destinasjonene skal ta i bruk verktøyet.

- Awake har kjørt en grundig prosess med flere aktører i Trysil. Det var både nyttig og nødvendig for oss å gå gjennom alle fasene i modellen deres. Nå har vi nok i «ryggsekken» til at vi endelig kan fortelle om alt vi gjør på bærekraft i Trysil under en paraply. Vi gleder oss til å lansere konseptet som har kommet ut av denne prosessen til høsten, sier PR- og markedsansvarlig i Destinasjon Trysil, Gro Kveldro Bruksås.

Gründerne i Awake er opptatt av at kunder skal kommunisere åpent og ærlig om både utfordringer og bragder når det gjelder bærekraft.

- Det har vært utrolig spennende å ta Trysil gjennom denne prosessen. De er fremoverlente og tør å satse i et år som har bydd på utfordringer. Som Norges største ski- og stisykkeldestinasjon er det viktig for Trysil å kommunisere tiltakene de gjør for å inspirere til mer engasjement og sette et eksempel for bransjen, sier Camilla Elise Berg.