Som Kampanje tidligere i dag kunne fortelle så falt sponsorinntektene til de norske toppklubbene med over 100 millioner kroner i fjor som en følge av den korona-amputerte fotballsesongen. En klubb som mener å se mer lys i tunnel, er Vålerenga som på kort tid har landet to nye sponsoravtaler.

Nå er det en ny avtale mellom Coop og Vålerenga som er på plass og den nye avtalen favner bredt. Ikke bare er det snakk om en betydelig sum og kommersielle rettigheter, men også et samfunnsansvar.

- Vålerenga og Coop er opptatt av de samme verdiene, og klubben har et sterkt samfunnsengasjement. En viktig forutsetning for Coop er at avtalen skal ha et stort fokus på like muligheter for alle uavhengig av kjønn, etnisitet, legning eller økonomisk bakgrunn, sier Alexander Gustavsen, markeds- og analysesjef i Coop Øst.

Coop er den neste største dagligvareaktøren i Norge med nesten 1,9 millioner medeiere og er i tillegg en av landets største samarbeidspartnere av idretten.

Coop begynte samarbeidet med Vålerenga allerede i 2018, og utvider dermed samarbeidet denne sesongen. Det betyr at elitelagene for kvinner og herrer, samt Vålerenga samfunn blir en del av avtalen som før kun gjaldt breddelagene og kvinnelaget.

Les også: Norske toppklubber mistet over 100 millioner i sponsorinntekter: - Nedgangen blir verre i år

- Tar mer eierskap til klubben
Salgssjef for Vålerenga fotball elite, Mehran Amundsen-Ansari, er veldig fornøyd med den nye avtalen som han mener gagner hele klubben.

- Forskjellen på avtalen som var før, og den som vi nå har fått på plass, er at Coop tar mer eierskap til hele klubben og Vålerenga samfunn. Vi vil ikke gjøre noe forskjell på gruppene i klubben og vi ønsket å ha dem som en helhetlig partner. På denne måten står klubben frem som en enhet. De blir hovedsponsor for Vålerenga samfunn og en relativt stor sponsor for Vålerenga elite og samfunnsprosjektet til klubben, sier salgssjefen.

Han forteller at avtalen ikke bare innebærer sponsing, men at den tar del i et større samfunnsansvar.

- Den tiden er forbi. I tillegg til den kommersielle biten med at Coop blir synlig på drakter og på arenaen, så vil de også bidra med forskjellige prosjekter som Vålerenga arbeider med. Blant annet «Like muligheter» og «Vålerenga mot rasisme». Det blir spennende, sier Amundsen-Ansari.

Fall i sponsor-inntekter
Avtalen er også viktig for Vålerengas elitegrupper med tanke på den økonomiske nedgangen fotball-Norge har kjent på under koronapandemien. Amundsen-Ansari forteller at det i Coop-avtalen er snakk om en betydelig sum som favner bredt.

- Det er en avtale vi er stolte over og det er ingen tvil om at den hjelper oss. Det er en langsiktig avtale med ganske stor verdi. Den økonomiske rammen er en ting, men det er totaliteten hjelper oss på veien. Vi er ikke helt i mål med budsjettet enda, men vi nærmer oss, sier han. 

Dette er for øvrig den andre avtalen Vålerenga lander på kort tid. I begynnelsen av mai kom det frem at Vålerenga og Thon inngikk et samarbeid, hvor prosjektet «Like muligheter»-prosjektet sto sentralt også i denne avtalen.

Får med hele «fotball-familien»
Gustavsen forteller at det er de Coops regionale samvirkelag som inngår avtaler med klubber i deres område og at de foreløpig har hatt mest fokus på bredde.

- Vi ønsker å utivde. Spesielt samarbeid med damelag er noe vi kommer til å fokusere på. Vi har allerede sponsoravtaler med Lyn og Kolbotn, i tillegg har vi hatt dialoger angående LSK, sier Gustavsen.

Han forteller at samarbeidet med Vålerengas elitelag for herrer var for å inkludere hele fotball-familien i Vålerenga slik at det ikke ble noen forskjell på lagene i klubben.

- Gjennom avtalen blir vi mer synlig for supporterne, i tillegg er vi inne med støtte til Vålerenga samfunn og prosjektene de har. For oss i Coop er det viktig med likhet og det skal ikke være noen forskjeller. Så både herrer og kvinner har likeverdige sponsoravtaler, sier Gustavsen.